Представителят на СЗО у нас: Случващото се в България е трагедия

Случващото се в България е истинска трагедия. Това заяви представителят на СЗО у нас д-р Скендер Сила в интервю за БНТ.

Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 000 човешки живота – това е тройно повече от първата година на пандемията, обясни той.  Д-р Сила беше категоричен, че не е трябвало да се позволи това да се звучи. Защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България, посочи той. И призова всички да се ваксинират.

СТАТИСТИКА

„Статистиката е много ясна – страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот“, категоричен е експертът.

„България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация“, смята д-р Сила.

Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Д-р Сила обаче отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията.

На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на СЗО обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт.

ЗА И ПРОТИВ

„Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация“, заяви д-р Сила.

„Ако се говори с широката общественост, нещата ще се подобрят“, категоричен е експертът.

Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления.  Моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина. Идеята е тя да обхваща различни щамове от различни групи коронавируси.

„Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини“, обясни д-р Сила.

 

- реклама -