Германия, сертификати, ваксинация

Представиха европейския цифров сертификат

В Гърция представиха европейския цифров сертификат, с който гражданите ще могат да удостоверяват, че са ваксинирани срещу COVID-19, че са прекарали заболяването или че са дали отрицателна проба за коронавирус.

Коронавирусът изигра ролята на катализатор за дигиталната трансформация на страната, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на представянето на европейския цифров сертификат за COVID в Атина, предаде АНА-МПА.

В събитието участваха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и зам. председателят на Европейската комисия и еврокомисар по утвърждаването на европейския начин на живот Маргаритис Схинас.

На представянето Мицотакис заяви, че цифровият сертификат ще функционира като скоростна лента за улеснение на пътуванията, което е особено важно за Гърция по време на туристическия сезон. Гръцкият премиер каза, че Гърция е готова да въведе сертификата по-рано от определената дата, 1 юли, и призова и останалите страни да го направят, за да бъдат избегнати усложненията на двустранните договорки.

Шарл Мишел поздрави Гърция за въвеждането на цифровия сертификат и подчерта, че той е важно европейско постижение, защото е от решаващо значение ЕС да демонстрира, че е в състояние да гарантира възстановяването на свободното движение на европейските граждани след пандемията от коронавирус.

- реклама -