санкции

Предсрочното председателство на ЕС ще ни излезе по-скъпо

Изместването с половин година напред на българското председателство на ЕС ще струва на страната ни по-скъпо, обяви вицепремиера Меглена Кунева.

Причината е, че в началото на годината европейските институции винаги работят по – интензивно, обсъждат се икономически въпроси и се провеждат много срещи, докато във второто полугодие има един месец почивка през август.

Кунева съобщи, че голяма част от парите за българското ръководство на ЕС идват от европейския бюджет, но председателствата са свързани и с национален бюджет. „Зависи колко амбициозни искаме да бъдем – дали искаме да покажем какво е най-важното, което трябва да знаят за нас, по какъв начин да комуникираме. И нямам в предвид само културна програма. Имам амбицията и желанието да покажем как мислим, да покажем колко много общи неща имаме с Европа и колко стабилен и амбициозен член е България на ЕС“, допълни още вицепремиерът.

ТурцияТя изтъкна, че предсрочното ни поемане на еврокормилото ще ни даде някои добри възможности, като например да покажем отблизо на останалите държави-членки как отбелязваме 24 май. „Аз се ангажирам тук пред вас, че това е ден, за който всички ще разберат или поне в Европа ще разберат“, заяви вицепремиера.

Вчера Съвета на Европа прие преработения график на ротационните председателства до 2030 година. Съгласно него страната ни ще оглави за първи път Евросъюза през първата половина на 2018 г. По план това трябваше да стане от 1 юли 2018 година.

Заради Брекзит обаче се наложи председателствата да бъдат изтеглени с 6 месеца, тъй като заради процедурата по напускане на Общността, Великобритания обяви, че ще се откаже от председателството си през втората половина на 2017 година.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено