Македония избори Заев Пендаровски

Предсрочни парламентарни избори в РС Македония на 12 април 2020г.

Предсрочните парламентарни избори в република Северна Македония ще се проведат на 12 април 2020 г.

На 3 януари 2020 г. в Северна Македония ще бъде назначено новото служебно правителство, чиято задача е да проведе планираните предсрочни парламентарни избори.

Страната ще има нов, служебен премиер от управляващата коалиция. Вече се спекулира с името на Оливър Спасовски, който, ако бъде предложен от коалицията между СДСМ и най-голямата албанска партия ДУИ като лидер на правителството да организира предсрочните избори.

Новият министър на вътрешните работи вероятно ще бъде назначен по предложение на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ след консултация с управляващата коалиция.

Освен това опозицията ще трябва да определи нов служебен министър на труда и социалната политика. В състава на това временно правителство ще бъдат включени и допълнителни заместник-министри на вътрешните работи и труда и социалната политика, предложени от управляващата коалиция.

Опозицията ще има допълнителни заместник-министри на финансите, земеделието и информационното общество.

СДСМ призова предсрочните парламентарни избори да се проведат на 22 или 29 декември, но представителите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са реагирали остро на това и са поискали друга дата през март или април следващата година.

Накрая е било постигнато споразумение, изборите да бъдат насрочени на 12 април.

Лидерите на политическите партии са се съгласили, че преброяването трябва да се проведе през следващата година, но след края на предсрочните парламентарни избори.

„Трябваше да бъде обсъдено как да се ръководи държавата след историческата грешка на Брюксел. Единодушното мнение е, че евроатлантическата интеграция е нашата цел, ние не приемаме алтернативи и желанието ни за членство остава. Приемаме решението и оставаме на пътя на демокрацията и върховенството на закона. Втората тема на лидерската среща бяха предсрочните парламентарни избори.

Предложихме 22 или 29 декември, за да преминем бързо през това и то в момент, в който нищо драматично не се случва, така че хората да изразят мнението си. Имаше реакция, че няма да има правителство в продължение на 100 дни, а след това предложения 29 март, 12 април, 29 април. Постигнахме консенсус за изборите, които ще се проведат на 12 април 2020 г. “.

Това каза премиерът Зоран Заев след срещата при президента Стево Пендаровски.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви след срещата на лидерите във Вила Водно, че за Северна Македония няма друга алтернатива, освен Европейския съюз. „Предсрочните избори ще бъдат спечелени от желанието за обновяване на Северна Македония, последвано от запретване на ръкавите и работа, работа и само работа, за да стане Северна Македония част от европейското семейство. Продължаваме с нашата политика за модерно европейско бъдеще на страната ни, „каза Мицкоски.

Преди това президентът на страната Стево Пендаровски заяви, че е помолил всички участници в срещата да потвърдят отново позициите си за европейската ингеграция, а втората точка на разговорите били предсрочните парламентарни избори.

„По мой спомен, страната ни е в тази ситуация за трети път, 1991 г., когато бяхме в подобна ситуация, и след това през 2008 година, когато присъствах заедно с македонската делегация на срещата на върха на НАТО в Букурещ, когато по известни причини – спора за името – бяхме напълно блокирани от южната ни съседка, както и сега за трети път, след тези изключително неблагоприятни изводи.

Радвам се, че всички поканени лидери показаха ясен държавнически капацитет и никой от тях не каза, че това не е единственият път, по който страната ни трябва да върви, и че няма алтернативи по този път и че държавата може да бъде просперираща. Имаме ясен държавен консенсус, че всички стоят зад идеята Република Северна Македония да започне и приключи преговорите и да стане член на ЕС, но всички те отговориха, че няма алтернативи на процеса на присъединяване и евентуално пълноправно членство. Досега не ни е било предложено, но не може да има алтернатива. Имаме право да бъдем член на ЕС един ден, след като изпълним критериите “, каза Пендаровски.

Президентът заяви, че е постигнат консенсус и всички присъстващи са обещали, че независимо кой е на власт, ще работи за присъединяването към ЕС.

До тази ситуация се стигна, след като на срещата си на върха в Брюксел на 18 октомври, ЕС отложи началната дата за започване на преговорите за присъединяване на Северна Македония, въпреки очакванията на Скопие и многобройните отстъпки от ръководството на страната, включително и смяната на името на страната след подписания договор с Гърция.

В събота, в обръщение към нацията, премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната се нуждае от предсрочни парламентарни избори след „историческата грешка“ на Европейския съюз, който не започна преговори за присъединяване със Скопие и Тирана. Изборите, каза той, са необходими, за да могат гражданите да потвърдят политиката на присъединяване към Европейския съюз.

Албания и Северна Македония имат статут на кандидат за ЕС. Европейската комисия предварително официално препоръча да започнат преговори за присъединяване със Скопие. Но през 2018 г. и след това през юни тази година 28-те държави-членки отложиха окончателното решение в рамките на Съвета на ЕС, заради настояването на Франция, че Общността първо трябва да реформира правилата си за приемане на нови членки, а едва след това да покани двете държави да започнат преговорите.

- реклама -