Хърватия избори

Предсрочни парламентарни избори в Хърватия

В Хърватия се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Близо 3,8 млн. хървати  гласуват по-малко от година след предишните избори миналия ноември. Тогава така и не можаха да излъчат категоричен победител. В резултат беше създадено зле функциониращо коалиционно правителство.

Днес гласоподавателите избират кой да е следващият министър-председател на страната между двама дипломати от кариерата с юридическо образование.

Битка на дипломати-юристи

Хърватия избори

И лидерът на социалдемократите и бивш премиер Зоран Миланович, и съперникът му Андрей Пленкович – новоизбраният шеф на консервативната партия Хърватска демократична общност /ХДО/, са родени в Загреб.

Те са амбициозни юристи, които влязоха на политиката през министерството на външните работи.

Без категорична победа

Социологическите проучвания дават малка преднина на Зоран Миланович, който беше на власт в продължение на четири години до миналия ноември.

Но неговият алианс, ориентиран център-ляво, едва ли ще спечели абсолютно мнозинство в 151-членния парламент, което означава, че са вероятни нови продължителни преговори за формиране на правителство, както не са изключени и нови избори.

Нужда от реформи

Изминалата почти година на политически блокаж, замрази така необходимите на Хърватия реформи, след като през 2015 г. страната излезе от шестгодишна рецесия.

Икономиката й, която до голяма степен разчита на туризма по адриатическото крайбрежие, остава една от най-слабите в ЕС, независимо от някои скорошни позитивни индикатори, свързани най-вече с членството в съюза.

Хърватската централна банка предвижда растеж от 2,3% тази година, след седем последователни тримесечия на растеж на БВП, базиран на износ и вътрешно потребление.

Безработицата остава на повече от 13%, публичният дълг достигна до 85% от БВП, а инвестиционният климат остава лош.

- реклама -