Македония избори реакции криза

След решението за предсрочни избори в Македония видимо всички са доволни

Видимо всички са доволни от решението на четирите основни политически партии в Македония – ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 11 декември 2016 г.

Новото служебно правителство трябва встъпи в длъжност в утре.

По този начин се слага край на политическата криза в западната ни съседка, която избухна в началото на миналата година.

Споразумението бе подписано от Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

На разговорите присъства и американският посланик в Скопие Джес Бейли.

Отзиви

Доволен съм, че успяхме да накараме СДСМ повече да не може да бяга от избори. Днес бяха удовлетворени всички техни искания с една единствена цел- да нямат никакво алиби за ново отлагане на изборите, каза Груевски след подписването на споразумението. Според него по време на предизборната кампания очаква СДСМ отново да повтори старите си послания за арести, заплахи и твърдения, че ще освобождават Македония.

Според лидера на СДСМ Зоран Заев на 11-ти декември ще се решава съдбата не само на сегашното, но и на бъдещите поколения.

„Ние се преборихме на 11-декември гражданите да имат право на свободни избори. Времената на фалшификациите и изборните манипулации приключиха. На 11-ти декември ще победим бедността, престъпността, корупцията, етническото разделение, омразата, поръчковите съдебни процеси и мафията. Трябва да сложим край на бягството на младите от страната“ , каза от своя страна Зоран Заев.

Според Али Ахмети от ДСИ „това е един голям ден за Република Македония“. В крайна сметка всички парламентарни партии постигнаха споразумение, че са изпълнени всички условия за провеждане на честни, демократични и свободни и избори, каза още Ахмети и поясни, че всичко договорено ще започне да се изпълнява още на 2-ри септември.

За нас САЩ и ЕС остават най-големите гаранти, които ще наблюдават изборния процес, заяви от своя страна лидерът на ДПА Мендух Тачи.

Състав на кабинета

Оливер Андонов ще бъде новият вътрешен министър в служебния кабинет на Емил Димитриев в Република Македония.

Тази информация бе потвърдена от говорителя на правителството Александър Георгиев. Той уточни, че досегашният вътрешен министър Митко Чавков става директор на Дирекцията по сигурност във вътрешното министерство.

Самият Димитриев вече е приел и одобрил оставката на Чавков.

Георгиев съобщи, че досегашният директор на Дирекцията по сигурност и директорът на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване Горанче Савовски и Любчо Андоновски вече са подали оставка.

На днешното заседание на кабинета за директор на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване е назначен Владимир Атанасовски, който досега е ръководил Дирекцията по финансово разузнаване.

Германия доволна от консесуса

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер поздрави постигнатия договор между четирите основни политически сили в Македония.

Консенсусът е в съответствие с договора от Пържино от юни 2015 г. Сега е важно споразумението за по-нататъшни действия до изборите да се изпълни отговорно и бързо и по този начин да се избегне по-нататъшно изоставане на страната от пътя на приближаването й към ЕС“, се казва в съобщението на Щайнмайер.

Министърът също така посочи, че е важно Специалната прокуратура да може да продължи със своята дейност, за да може да се засили доверието на македонските граждани в демократичните институции.

Щайнмайер също така благодари на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан и неговият екип, както и на специалният пратеник на ЕС в Македония Йоханес Хайндл, които са помогнали за успеха на преговорите.

- реклама -