Румъния

Предсрочни избори и в Румъния

В Румъния се провеждат предсрочни избори след като правителството на премиера Виктор Понта беше принудено да подаде оставка след пожар в нощно заведение, при който загинаха 64 души.

След инцидента на 30 октомври 2015 г. десетки хиляди румънци излязоха по улиците в знак на протест срещу властите, позволили трагедията да се случи. Това доведе до оставката на Понта и ръководеното от него правителство на социалдемократите.

В момента страната е управлявана от експертния кабинет на бившия европейски комисар Дачиян Чолош.

Румъния гласува

Според социологическите проучвания Социалдемократическата партия отново ще спечели вота с близо 40%. В същото време дясноцентристката Национална либерална партия (НЛП) и Съюзът за спасение на Румъния (ССР) се очаква да получат общо между 35 и 40%.

Вероятната победа на Социалдемократическата партия може да доведе на власт настоящия лидер на партията Ливиу Драгнеа, който има условна присъда за електорална измама.

Ако социологичните проучвания се потвърдят и социалдемократите спечелят, не е изключено те да съставят коалиционно правителство с Алианса на либерали и демократи (АЛДЕ) и да издигнат за премиер именно Драгнеа.

Това обаче може да се окаже проблем, тъй като според закон в страната от 2001 г. осъдени за престъпления не могат да заемат министерски постове. В същото време президентът Клаус Йоханис също отказва да назначи за премиер човек с нечисто съдебно минало.

Това означава и невъзможност на бившия премиер Понта да се върне във властта, тъй като в момента продължава делото срещу него за укриване на данъци и пране на пари.

 

- реклама -