БСП
сн. БГНЕС

Предсрочни избори! БСП ще върне мандата за съставяне на правителство

БСП ще върнат мандата за съставяне на правителство още при връчването му на 5 май.

Това бе решено на пленум в партийната централа на „Позитано“ 20. Връщането на мандата е било подкрепено със 108 гласа „за“ и 5 „въздържали“ се.

„Ние четири години се борим за промяна на модела на управление на ГЕРБ и Борисов. На парламентарните избори българите видяха в Слави Трифонов и ИТН тази промяна. Ние подадохме ръка, която беше отхвърлена няколко пъти. Новите партии в НС проявиха политическа незрялост. Имахме хора и план за ден по ден няма как да направим правителство, но стана ясно, че няма кой да ни подкрепи“, заяви на пресконференция Нинова.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

сн. БГНЕС

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава.

сн. БГНЕС

От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.

Какво следва?

Член 99, ал 5 от Конституцията предвижда в случай, че не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът да назначи служебно правителство. Той трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

 

- реклама -