Председателят на ВКС: ЕК трябва да продължи с докладите за България

Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Според мен обаче не трябва да бъде свален Механизмът за сътрудничество и оценка“. Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира пред медиите излезлия в сряда пореден доклад на ЕК за България.

По думите на Панов, докладът е по-скоро политически, отколкото технически. Той обаче отбеляза, че механизмът не постига резултати в България, но свалянето му може да доведе до евроскептицизъм сред българите, които вярват повече в европейските, отколкото в българските институции.

Според Панов докладът е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати.

Председателят на ВКС коментира още, че в доклада няма дадени препоръки, не защото не са необходими такива, а може би „никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени„.
По думите му докладът е направен по начин, който да постигне спокойствие за Европредседателството на България.

„В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна“, допълни Панов.

- реклама -