плаж "Корал" стоителство Лозенец ВАС РДНСК-Бургас Георги Чолаков

Председателят на ВАС: Никой не оказва натиск на съда – нито за плаж „Корал“, нито за Пирин

Никой не оказва натиск на Върховния административен съд както по отношение на плаж „Корал“, така и по отношение на парк „Пирин“.

Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ.

На плаж „Корал“ не може да се строи, докато не падне строителната забрана от 2014 г.
„Това, което се случва на Черноморието, безспорно не е добро. Но важно е дали то е допустимо или не по закон. За строежа край плаж „Корал“ реагирахме остро, защото имаше публикации, че ВАС е разрешил строежите на този плаж, което не е така. Историята с тези строежи се развива още 2006 – 2007 г., когато са издадени разрешителните за строеж по отношение на този обект.

През 2007 г. тези разрешения, които са предмет на сегашните производства, са изпратени служебно на РДНСК – Бургас за проверка. Към този момент РДНСК не е реагирала, че има някакъв проблем при тези разрешения за строеж“, заяви Чолаков.

Той посочи, че към 2007 г. са действали други закони и не е имало такива, каквито има в момента.

„Съответно, въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта – след 2007 г. Към момента, когато са раздавани разрешения за строеж, тези територии са били урбанизирани и е имало изготвен подробен устройствен план. Така че някой не е нанесъл на времето тази дюна, която е трябвало да се нанесе“, обясни председателят на ВАС.

Чолаков заяви, че в момента се проверява дали разрешението за строеж, издадено през 2007 г., е било законосъобразно към онзи момент. „Ние казваме, че тези решения за строеж са законосъобразни към този момент, но фактически не може да се строи, докато не отпадне строителната забрана. Докато не падне строителната забрана от 2014 г., там не може да се строи. А тя е въведена, докато не се приведат съответните обекти според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда“, каза още той.

Председателят на ВАС заяви, че едно разрешение за строеж може да се обяви за нищожно само ако е издадено при допуснати груби и съществени нарушения на правилата.

По отношение на решението на ВАС за устройствения план на парк „Пирин“ Чолаков заяви, че съдът е приложил закона по точно както е разписан в правната норма. той отхвърли обвиненията на Валери Симеонов, че това решение е „удар по икономиката“.

- реклама -