Председателят на КЕВР: Парното няма да поскъпва, а средно цената ще намалее с 14%

Цената на парното и топлата вода за предстоящия отоплителен сезон не само няма да се вдига, но и предстои да поевтинее. Това обяви председателя на КЕВР Иван Иванов във връзка с появилата се информация, че прогнозната цена на топлото предвижда то да скочи с над 20%.

Иванов обясни, че посочената цена е на база прогноза на миналия отоплителен сезон, което било утвърдена практика.

„Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че сравнение се прави от две еднородни височини. Прогнозната цена за 2020-2021 е нормално да е сравнена с периода 2019-2020 година. Този подход е научно обоснован. Не вярвайте на всеки слух и информация“, призова председателя на КЕВР, който по-рано бе критикуван от премиера Борисов заради прогнозната цена.

Средната цена ще бъде с 14% по- ниска от цената за миналия отоплителен сезон.

По думите на Иванов в София цената ще е дори -15%. „Цената този сезон беше 95 лв. часа за мегават час, сега става 81 лева за новия ценови период“, обясни още той.

сн. БГНЕС

Във връзка с думите на премиера, че „КЕВР правят глупости и ще иска смяна на комисията“, Иванов потвърди, че наистина неговия мандат и този на четирима от членовете е изтекъл в началото на април. Но, той имал законово задължение да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов председател от Народното събрание.

„Надявам се, че този процес ще се ускори след изказването на премиера. Все пак нека да заявя заради честта на КЕВР, че изминалите 5 години плътно сме изпълнявали законите на страната и всички наши решения са били в обществен интерес. Който не е разбрал това до сега, няма да го разбере и в бъдеще“, каза още Иван Иванов, който е начело на енергийния регулатор от пет години.

Отчитане на реалното месечно потребление на топлинна енергия ще стане възможно с въвеждането на дистанционни топломери.

сн. БГНЕС

„94 % от абонатите на парно отопление са на прогнозен годишен отчет. При тях е невъзможно месечно отчитане на топлинната енергия. Съгласно промяна, която се направи, до 2027 година трябва всички абонати на парно отопление, да преминат към нови усъвършенствани средства за техническо измерване – топломери, които позволяват дистанционно отчитане“, обясни още председателя на КЕВР.

Той даде за пример София, където общият брой на потребителите на парно е 430 000, а тези с дистанционно отчитане – около 30 000.

„Тоест само 6 % са с дистанционно отчитане, 400 000 нямат тази възможност. Ако се направи месечно отчитане, това означава, че на 1 число всеки месец трябва да се засичат топломерите на 400 000 абоната. Практически е невъзможно това да се случи. Ще бъде осъществено тогава, когато топломерите бъдат монтирани с дистанционно отчитане“, уточни Иванов.

- реклама -