Ханс ван Баален АЛДЕ

Председателят на АЛДЕ призова Бойко Борисов да извади „Атака“ от властта

Уважаеми премиер Борисов, трябва да поемете отговорност, ако ваш коалиционен партньор подкрепя незаконното анексиране на Крим. Това заяви на брифинг в парламента председателят на партия АЛДЕ Ханс ван Баален след среща в парламента с представители на ДПС. Ханс ван Баален е в България за Съвета на АЛДЕ, който се провежда днес и утре в София.

„Ние всички искаме да имаме добри отношения с Русия, не това е проблемът. Но ние всички трябва да спазваме международното право“, заяви председателят на АЛДЕ. По думите му партия „Атака“ не играе положителна роля в България. Той прикани Бойко Борисов да извади „Атака“ и другите коалиционни партньори от правителството след Българското председателство на Съвета на ЕС. Според Ханс ван Баален за влизането на България в Еврозоната ще е полезно, ако правителството стане истинско европейско правителство без елементи, които не искат Европа, пише БТА.

България има дълъг опит с паричния съвет и това означава, че в момента трябва да има пътна карта за влизане в Еврозоната, отбеляза председателят на АЛДЕ. Това може да стане до една-две години, имате подкрепата на либералното семейство за това, допълни той.

България и Румъния трябва да бъдат част от Шенген, защото изпълняват критериите, подчерта Ханс ван Баален. По думите му това трябва да стане преди евроизборите през май 2019 г.

Без съмнение страните от Западните Балкани са европейски и трябва да се водят преговори за присъединяването им към ЕС, отбеляза Ханс ван Баален. По думите му трябва да има мир и просперитет в региона.

Чест прави на ДПС в момента, че не е опозиция, а подкрепя в най-голяма степен Българското председателство на Съвета на ЕС, каза председателят на АЛДЕ. Той прогнозира, че на следващите евроизбори либералите ще са на второ място в Европейския парламент.

Не може да си играете с евроатлантическата ориентация на България, заяви Жули Миновес, председател на Либералния интернационал.

Коалиционните партньори на ГЕРБ рушат имиджа на страната и поставят под въпрос евроатлантическото бъдеще на страната, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той посочи, че на срещата с АЛДЕ са изразили силна тревога за евроатлантическата ориентация на България по повод на изявлението от Крим на председателя на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров. ГЕРБ са длъжни да обяснят и на обществото, и на нашите партньори от НАТО и ЕС за поведението на коалиционните си партньори, каза Карадайъ. Според него по важни геополитически въпроси не може да има лично мнение, особено като си част от управлението на страната. Той припомни позицията на ДПС, че тази власт е вредна и опасна за страната.

По повод на исканата от БСП оставка на зам.-председателя на парламента Емил Христов Мустафа Карадайъ заяви, че първо трябва да се запознаят с мотивите и след това ще вземат решение.

- реклама -