КЕВР

Председателят на КЕВР: Парното няма да поскъпва до края на сезона – ВИДЕО

Категорично мога да заявя за потребителите на топлинна енергия, че от 1 януари няма да има промяна в цената й. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, след като от „Топлофикация – София“ поискаха увеличение на цената заради поскъпването на природния газ.

„Това ще важи и за високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от българските топлофикации, които се захранват с енергоносител природен газ. Надявам се, че на 30 декември становището ни ще бъде потвърдено с решение на КЕВР. До края на отоплителния сезон няма да бъде променяна цената на топлинната енергия за потребителите, както домакинства, така и бизнес“, каза Иванов.

Исканията на „Топлофикация-София“ за увеличаване на цената на парното нямат основание при така определеното изменение на цената на природния газ.

„Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% увеличение на цената на природния газ, както предлага КЕВР, не са значително изменение на цената на природния газ. Значително изменение е, когато сериозно се променя цената на крайния продукт на топлинната и електрическата енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите“, посочи Иван Иванов.

„Булгаргаз“ ще си представят изчисленията в края на първото тримесечие

В момента те имат надзет приход и една значителна част от него ние го компенсираме с около 22 млн. лв. Ако не направим това, значи да ощетяваме потребителите, обясни председателят на КЕВР.

Относно това дали има опасност потребителите на „Овергаз“ да останат без захранване, Иванов увери, че няма никаква опасност и всички потребители на всички газоразпределителни дружества ще получат природен газ нормално, от 1 януари и през цялата 2017 г. „Подготовката на договора, който ще бъде сключен в следващите дни между „Булгаргаз“ и „Овергаз-Мрежи“ е във финална фаза. „Не мога да определям каква ще е цената в договора, но няма никаква опасност за прекъсване на доставките за потребителите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“, каза още Иван Иванов.

На 30 декември предстои КЕВР да вземе решение за обсъденото по време на откритото заседание днес становище за близо 5% увеличение на цената на природния газ от 1 януари.

- реклама -