Snow Globe With Christmas Tree In It And Bokeh On Winter Background

Предпразнично: Кой ще получи коледни бонуси и 13-та заплата?

Предпразнично: Кой ще получи коледни бонуси и 13-та заплата? Ще дават ли компаниите у нас допълнителни възнаграждания по празниците. Много от фирмите планират празничен подарък или ваучер за стоки и услуги.

Идва края на годината и много служители

се вълнуват от въпроса дали ще има коледни бонуси или 13-та заплата. Според проучване на Adecco България, повечето компании у нас планират да зарадват служителите си с тематичен подарък за Коледа, минимален процент от тях са отделили бюджет за коледен бонус. Проучването е направено сред над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство.

Компаниите, които са предвидили паричен коледен

бонус са много малко и той ще е в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение на съответния служител. По-осезаема е тенденцията от предишни години компаниите да плащат бонуси за постигнати резултати и за  добро представяне на служителите, което се планира след завършване на финансовата година.

Масова практика сред родните работодатели

тази година ще бъде поднасянето на празничен подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители. Паричната равностойност на тези подаръци варира според икономическия сектор, като компаниите от ИТ индустрията отделят най-големи бюджети.

За първи път от началото на ковид пандемията обаче се наблюдава завръщане към традицията за корпоративни коледни партита и събития, които

през последните две години бяха виртуални или въобще липсваха.

„Наложилият се хибриден модел на работа в много сектори поставя предизвикателства пред HR експертите като изисква нови инструменти за създаване на екипност и поддържане на ангажираност на служителите към компанията. Популярната практика преди няколко години – изплащане на т.н. 13-а заплата по Коледа, отстъпва за сметка на разнообразяването на празничните придобивки в стремежа на работодателите да покажат по-индивидуална грижа към служителите си. Това е част от тенденцията компаниите да задържат и

мотивират служителите си, които вече не са ежедневно заедно в офиса.

Проучвания на компанията показват, че основната причина за решението за смяна на работата не е заплатата, а именно нарушените позитивни отношения между работодаля и служителя.

- реклама -