Камбрилс атентат терористи убити

Предотвратен е втори терористичен акт в Испания – петима терористи са убити в каталунското градче Камбрилс

В каталунското градче Камбрилс снощи бе извършено второ терористично нападение.

Според властите то е трябвало да повтори големия атентат от центъра на Барселона.

Полицията смята, че е успяла да осуети плановете на терористите за нападение с много жертви, съобщиха осведомителните агенции.

Петимата терористи от Камбрилс са убити, пострадали са петима граждани и един полицай.

След като вчера в 17 ч. местно време бял микробус помете пешеходци на улица „Ла Рамбла“ в Барселона, при което бяха убити 13 души, а стотина ранени, в полунощ местно време автомобил Ауди А3 се вряза в хора в Камбрилс – курорт на 120 километра южно от Барселона. Местната полиция откри огън по автомобила и четирима от петимата предполагаеми терористи намиращи се в него, бяха убити на място. Петият бе ранен и почина малко по-късно от раните си. Двама от шестимата пострадали в това нападение са в тежко състояние. Сред ранените има и един полицай.


Някои от атентаторите са носели пояси с експлозиви, които бяха обезвредени от сапьори.


Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Барселона, но засега никой не е поел отговорност за атаката в Камбрилс.
Няма информация за самоличността на нападателите от Камбрилс.

Туристи и местни хора в Камбрилс не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си след третия терористичен акт в Испания.

Това каза за Агенция „Фокус“ българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев. „Каталуня е подложена на небивала в последните години терористична атака. За съжаление, случаят в Барселона не е единственият.

 

Оказа се, че съществува връзка между него и взрив, който вчера сутринта няколко часа преди Барселона е разтърсил градчето Алканар. Там има 1 починал човек и 7 ранени. Предполага се, че в къщата са се произвеждали взривни устройства от джихадистите. Това е единственият извод, който може да си направи човек, след като чуе изказването на директора на каталунската полиция. Няколко часа по-късно започва атентатът в Барселона“, коментира Евлогиев.

 
„Цялото движение в града е спряно. Туристи и местни хора не могат да се показват нито от заведения, нито от къщите си“, допълни консулът и уточни, че до момента сведенията са, че те са блокирани поради течащото разследване. „Каталунската полиция е заловила двама от терористите, като единият е Дрис Уакабир Сопрано. За него се смята, че е наел вана, който е помлял всичко в центъра на Барселона. Самият Дрис твърди, че без негово знание са използвани документите му. Има разследване и по този случаи. Един от заподозрените за евентуално изземване на документите на Дрис и използването им за такива цели е неговият по-малък брат“, каза още Борислав Евлогиев.

- реклама -