Джеймс Коми уволнение реакции Уикилийкс

Предложиха на уволнения директор на ФБР работа в „Уикилийкс“, Едуард Сноудън защити Джеймс Коми

Уволнението на директора на ФБР Джеймс КДжеймс Коми, извършено от президента Доналд Тръмп, предизвика вълна от коментари.

В меморандума на Министерството на правосъдието, който стана основание за уволнението на Коми, се казва, че той е злоупотребил със своите пълномощия. Става дума за решението му да закрие делото срещу Хилари Клинтън, обвинявана в използването на личната си електронна поща, докато е била държавен секретар на САЩ (2009-2012 Г.)

„Директорът погрешно узурпира властта на генералния прокурор на 5 юли 2016 година, обявявайки своето заключение, че делото трябва да бъде закрито без криминално преследване“, казва се в документа.

Освен това на 28 октомври, няколко дни преди президентските избори, Коми разпространи писмо, в което съобщаваше, че ФБР е открило нови документи, свързани с разследването срещу Хилари Клинтън.

Малко по-късно, но пак преди самите избори, Коми заяви, че ФБР не е намерило основания за нови обвиненията спрямо Хилари Клинтън. След това делото бе закрито окончателно.

Един от първите, който реагира, бе основателят на разобличителния сайт „Уикилийкс“ Джулиан Асандж.

„Уикилийкс“ биха били радостни да разгледат въпроса за наемането на Джеймс Коми за подпомагане на управлението на офиса във Вашингтон, сигурно ще се радва да разследва по подобаващ начин правителството на САЩ“, написа Асандж в Туитър.

Другият противник на американските спецслужби и бивш техен служител Едуард Сноудън окачестви уволнението като „политическа намеса в работата на ФБР“. „Този директор в продължение на години се опитваше да ме вкара в затвора заради моята политическа дейност. Щом аз мога да се обявя срещу неговото уволнение, значи можете и вие“, написа той също в Туитър.

Редица конгресмени също поставиха под съмнение уволнението на Джеймс Коми.

Лидерът на фракцията на Демократическата партия в Сената Чък Шумър заяви: „Ние знаем, че ФБР е проучвало дали предизборният щаб на Тръмп се е сговорил с руснаците, а това е много сериозно правонарушение. Докато ФБР роди разследване, които твърде бързо доближават президента, възниква въпросът, че генералният прокурор (Джеф) Сешънс, който се самоотстрани от „руското“ разследване, е имал пръст в уволнението на човека, оглавил това разследване“.

Брайън Фелън, който беше говорител на Хилари Клинтън по време на президентската кампания, отбеляза, че дейността на Коми е застрашавала Тръмп. „Иронията с уволнението на Коми е, че този човек, който помогна Тръмп да стане президент, е лицето, които бе напълно в състояние да го свали“ написал Фелън в Туитър.

Няма съгласие и сред партийните привърженици на президента. Сенаторът Джон Маккейн заяви, че е разстроен от оставката на директора на ФБР.

„Джеймс Коми е един честен и почтен човек, който оглавяваше ФБР при извънредни обстоятелства“, отбеляза сенаторът от Републиканската партия.

- реклама -