ДДС, комисия по бюджет и финанси

Предложенията за по-ниско ДДС влизат за обсъждане в Бюджетната комисия

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси ще обсъждат на заседанието си в сряда предложенията за диференцирана ставка на Данък добавена стойност (ДДС) за някои стоки и услуги.

Законопроектите са общо шест.

Коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха около идеята за сваляне на ДДС от 20% на 9% за хотелиерския и ресторантьорския бизнес, като мярка срещу негативните икономически последици от разпространението на коронавируса. Предложението им вече е оформено като законопроект, въпреки възраженията на финансовия министър Владислав Горанов.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, за която се знае, че е твърдо против мярката, също не се е подписала под законопроекта.

Текстовете предвиждат още да намалее данъкът и върху книгите и учебниците, включително електронните.

Представители на патриотите пък са подписали под три различни предложения, които почти се припокриват, но в едни са включени развлекателните заведения, а в други – не.

Останалите партии в парламента също имат предложения. От ДПС настояват да се намали ДДС за детските стоки за деца до 3-годишна възраст, като според тях тази мярка ще допринесе за преодоляване на негативната демографска статистика.

Депутатите от Воля пък искат сваляне на данъка върху фитнес и другите спортни услуги.

Въпреки че предложението им бе отхвърлено само преди няколко дни, БСП също е внесла свой законопроект, в който ще иска намаляване на ДДС ставката за определени храни и лекарствени продукти.

- реклама -