Предложенията за името на Македония: Да се добави Нова, Северна или Горна

Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония /Скопие/

Това са предложенията на международния посредник в спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц.

Предложенията бяха оповестени от македонския новинарски портал мкд.мк само няколко часа след приключването на преговорите между македонската и гръцката делегация в Ню Йорк в присъствието на Нимиц. Македонската бе ръководена от Васко Наумовски, а гръцката от Адамантиос Василакис.

Съкратения вариант на името, което може да се използва е – Nova Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Gorna Makedonija /даваме наименованията на латиница, както ще се изписват в международните отношения – бел.ред./. По отношение на езика има две предложения „македонски“ („makedonski“), или „official language of the Republika Severna Makedonija или Nova, Vardarska, Gorna.

Името, което ще бъде прието, ще се използва както в двустранните отношения, така и на международно ниво

Македонското правителство на този етап уточнява само, че „се създават условия за придвижване на процеса напред и изходът ще зависи от готовността на компромис и от двете страни, като се имат предвид различията“.

Самият Нимиц заяви, че „дадох моите предложения на двете страни“. „Те трябва да ги представят на техните правителства, които трябва да ги обсъдят и да вземат решение дали ще се стигне до взимане на решение“, каза още Нимиц след преговорите в Ню Йорк.

- реклама -