замразяване Народно събрание депутати райони Борисов Симеонов Марешки

Предложението за замразяване на депутатските заплати беше отхвърлено

Временната комисия за промени в правилника на Народното събрание отхвърли предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати, предаде БНР. Така предложението няма да бъде гласувано утре в пленарната зала.

По-рано БСП внесоха проект на решение за замразяване на депутатските възнаграждения към месец декември 2016-та година.

Така стартовата депутатска заплата за целия мандат на 44-ия парламент трябваше да бъде 2976 лв. Ако обаче размерът й не бъде замразен, първата заплата на новите 240 ще бъде 3210 лв.

Стартовата депутатска заплата се формира на базата на три средни възнаграждения в публичния сектор. Освен месечното възнаграждение депутатите получават добавки за участието си в парламентарни комисии. Те имат право и на безотчетни пари за представителни разходи в размер на 2/3 от стартовата си заплата.

„Свидетели сме, че управляващото мнозинство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, обещава евентуално увеличение на доходите в края на мандата. Считаме за крайно неприемливо възнагражденията на народните представители да се актуализират на всеки три месеца“, посочиха от левицата при внасянето на предложението.

Според заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев депутатите трябва да изразят съпричастност към българското общество, като дадат личен пример.

- реклама -