Предложение: Родителите да работят в детските ясли по 4 часа на ден

Директори на детски заведения в София са предложили на среща със столичния зам.-кмет Дончо Барбалов от тази есен да се дава възможност на родителите да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им.

„Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца“, коментира д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване“ към Столичната община.

На съвещанието с директорите на общинските самостоятелни детски ясли (СДЯ) в София, експерти са изразили мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала в детските заведения, коментира Барбалов в своя профил във фейсбук, предава БНР.

Директорите са се оплакали, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. Не е редно да „пазиш“ мястото, а детето ти да не посещава градината. В същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки, поради недостиг на места в общинските, коментират специалисти.

На срещата за пореден път е констатирано, че средствата, отпускани от държавата за издръжка на детските заведения, не са достатъчно. Държавно делегираните бюджети не покриват увеличените разходи на детските заведения, поради високата инфлация и скока на цените на енергоносителите.

- реклама -