фелдшер, сертификати, ваксинация, арест

Предложение: Плащаме по-висока потребителска такса при лекарите

Предложение: Плащаме по-висока потребителска такса при лекарите. Личните лекари предлагат и настояват да се увеличат потребителските такси при медицински преглед. Сумата от 2, 90 стотинки не е променяна от 2012-та година. Предложението е тя да се увеличи с цели 5 лева – до 7,80 лева,

за да достигне 1% от минималната работна заплата.

Според председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургаско д-р Петко Желязков потребителската такса стартира през 2000 г.

„През 2012 г. бе решено таксата да бъде замразена на 2,90 лв. защото минималната заплата беше толкова. Никой не казва, че новата такса трябва изцяло да се плаща от пациента, особено пък от уязвимите групи. В момента дори много голяма част от пациентите са освободени от такси – деца до 18 г., онкоболните, студенти учащи.

Както в момента държавата поема част

от таксата при пенсионерите, така може да го направи при децата“, заяви тя пред NOVA.

От Българския лекарски съюз също настояват да се плаща такса и за деца. Идеята е освободени от потребителска такса да бъдат само и единствено хора, които наистина не разполагат със средства, за да я покрият.

Друго предложение на лекарите е ТЕЛК-овете

да се финансират не от Здравната каса, а от Националния осигурителен институт или от социалното министерство.

Според председателя на организацията д-р Цветан Райчинов Здравната каса би трябвало да финансира само лечебна дейност, а не експертна.

- реклама -