Предложение: отстъпката от 25 ст. за горивата остава и през 2023 г.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво остава и през 2023 г. Това ще стане, ако Народното събрание одобри предложение, което ще бъде направено от служебния кабинет.

Служебното правителство смята да предложи удължаване на срока на мярката за 25 стотинки отстъпка от всеки литър гориво. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, цитиран от „Труд“. Но крайното решение дали мярката ще продължи и през 2023 г. ще бъде на парламента. Според икономическия министър мярката все още трябва да продължи, но за какъв срок това би следвало да каже министърът на финансите.

Ако не се случи нещо с войната, очаквам, че пикът на инфлацията е преминат, благодарение на цените на горивата и тока, заяви министър Стоянов. Според него, ако няма съществени промени при войната в Украйна, цените на тока и горивата не би трябвало повече да се покачват. По думите на министър Стоянов България има нужда от редовно правителство с по-дълъг хоризонт. По отношение на газа, министърът коментира, че количеството за зимния период е осигурено и проблемът е решен категорично. “Чрез интерконектора с Гърция и договора с Азербайджан ние получаваме около 1/3 от количествата”, каза Стоянов. “Моето лично мнение е, че ние не трябва да затваряме нито една врата. Ако, който и да има интерес, ни продава газ на добра цена, не мисля, че трябва да затваряме вратата”, изрази той мнение по отношение на “Газпром”.

Стоянов съобщи, че с президента на Азербайджан Илхам Алиев е дискутирана и

идеята за бартер на ток срещу газ.

“Това са допълнителни количества газ, които нямат общо с този, който вече получаваме”, обясни министърът.

“Сега целта ни е да привлечем колкото се може повече правилни инвестиции. Идеята е да привличаме инвестиции, които носят повече работни места”, каза още министър Стоянов и посочи, че скоро ще обяви решения по отношение на фокуса в търсене на нови инвестиции. “Ние искаме да сме подготвени, да си свършим нашата работа, така че да има какво да предложим на инвеститорите. България има уникален шанс в момента”, заключи министър Стоянов.

- реклама -