шофьори АПИ пътищата автомобила трафик почивни дни тапи магистрали КАТ полиция

Предложение: 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата

Това прие на първо четене транспортната комисия в Народното събрание. По предложение на БСП депутатите от комисията приеха наказанието за движение в аварийната лента да се приравни с наказанието за шофиране в насрещното платно, съобщи Dariknews.bg.

„По сегашния закон няма изрично упомената подобна глоба. Подкрепяме така предложените текстове. Защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира, без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно. За него глобата е 20 лева или ако е с опасност, е от 20 до 100 лева“, коментира началникът на КАТ Бойко Рановски.

Според него шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.

С други промени транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч., когато изтича времето за зона. Комисията обаче не прие предложението, в случай че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

- реклама -