бързи кредити пенсии добавки

Предлагат нов вариант за повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на стажа

Върви се към вариант за повишаване на пенсиите с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула. В момента тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,2 на сто, идеята е да стане 1.35.

Служебното правителство ще разработи законопроект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи социалният министър Гълъб Донев пред журналисти след участието му в семинар за промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ и фондацията „Фидрих Еберт“.

На следващото Народно събрание и управляващи ще бъдат оставени поне два варианта за пенсиите.

Единият вариант е за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 или 2019 година, като експертите на НОИ са направили разчети и за двете години.

Около три милиарда са необходими за това.

Вторият вариант е с увеличаване на приноса на осигурителния стаж в пенсионната формула, като този вариант ще доведе до една по-добра мотивация на българските граждани да участват в осигуряването, както и ще постигне увеличаване на пенсиите на всички пенсионери, каза Гълъб Донев.

Идеята е коефициентът на година осигурителен стаж в пенсионната формула да стане от 1,2 на 1.35.

Този вариант е по-евтин – необходими са 140 милиона лева на месец. „Това ще „обере“ всички неправди и несправедливости, които бяха допуснати след 2015 година, както и ще мотивира младите хора да се осигуряват“, каза Гълъб Донев и уточни, че като експерт подкрепя този вариант. Той ще доведе до средно увеличаване на пенсиите със 17%.

- реклама -