Предлагат Народното събрание да няма Великденска ваканция, журналистите отново с достъп до депутатите

Ще предложим да няма Великденска ваканция за народните избраници, журналистите отново ще имат достъп до депутатите. Това заяви новият председател на НС Ива Митева.

Тя обясни,че е разпоредила журналистите да имат достъп до кулоарите и до депутатите, ще има поставени и дезинфектанти.

Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока. Това каза новоизбраният председател на 45-ото Народно събрание Ива Митева.

„С голямо вълнение заставам пред вас пред тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговоростта и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност. Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги. На 4 април повече от половината български избиратели изпълниха обществения си дълг и дадоха своя глас, за да се конституира Народното събрание. Към нас са обърнати очакванията на избирателите“, каза още тя.

Ще внесем проект Великденската ваканция на депутатите да бъде отменена, каза Митева.

„Смятаме, че парламентът трябва да заседава. Става дума за два дена след празниците официалните и няма нужда парламентът да бъде в почивка. Още повече предвид и този дълъг период, в който Народното събрание не заседава. Обсъдихме създаването на първите комисии. Това, което категорично смятаме, че трябва да има Комисия по правни въпроси, Комисия по бюджет и финанси и може би Здравна комисия, тъй като това го налага. Налагат се изслушвания, налагат се задаване на въпроси и получаване на съответните отговори“, заяви още Митева.

Тя отговори и на въпрос дали има консенсус за промени в Изборния кодекс сред парламентарните групи. „Това все още поне аз не съм го коментирала. Ние днес имаме намерение да внесем законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Надявам се да съберем подкрепа по много от пунктовете в законопроекта. Те касаят райони чужбина, пощенското гласуване, отварянето на гласуването на българите в чужбина“, каза още Митева.

- реклама -