Предлагат две тарифи за тока – за бедни и богати

Предлагат две тарифи за тока – за бедни и богати. С близо 30 000 повече са заявленията за помощ за отопление.

Временен механизъм за енергийни компенсации

до средата на 2023 година и за тяхното финансиране е разработен от служебното правителство и предстои да се публикува за обществено обсъждане.

За битовите потребители е предвидено да останат на регулирания пазар на електроенергия и да се въведат две ценови тарифи.

„Тоест, ако потребяваш до една количество, да плащаш една цена. И над определено потребление цената да бъде друга.

В крайна сметка да е по-фокусирано към

по-уязвимите групи на населението“, обясни вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев, цитиран от БНР.

Предвидено е още да облагат свръхпечалбите не само на държавните енергийни дружества, но и на всички останали, за да се платят компенсации  на потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове.

С 29 055 повече са заявленията за целева помощ за отопление, подадени към 13 октомври 2022 г., в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха днес за БТА

от Агенция за социално подпомагане (АСП).

Крайният срок за кандидатстване за целевата помощ е 31 октомври. Общият брой подадени заявления към 13 октомври е 346 486 за предстоящия отоплителен сезон. Към същия период на миналата година заявленията са били 317 431. За целия отоплителен сезон 2021/2022 г. общо подадените заявления са били 343 991, уточниха от агенцията.

- реклама -