ток, потребление, нощ, Нова година, година, ЕСО

Предлагат 1000 лева годишна помощ за домакинствата заради скъпата енергия

По 1000 лева помощи годишно да получават домакинствата за справяне с високите цени на енергията. 

Това предложиха в Националния пресклуб на БТА Георги Тошев – председател на Института за развитие и управление на ресурсите (ИРУР), и Пейо Майорски – председател на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП).

Сумата е индикативна, може и да по-голяма, и ще се определя от парите, събрани от облагането на свърхпечалбите на енергийните компании.

 Богомил Николов – председател на Българската национална асоциация „Активни потребители“, и Калин Славов – изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, казаха, че събраните средства от свърхпечалбите на компаниите могат да са над 10 милиарда лева.

Подобна помощ трябва да бъде насочена и към малките и средни предприятия, заявиха те.

Представителите на четирите неправителствени организации посочиха, че остава по-малко от седмица до влизането в сила на Регламент 2022/1854, а България все още няма разработени методики за неговото прилагане.

Регламентът дава възможност на държавите членки да се справят с високите цени на енергията, като осигурява всеобхватни механизми, чрез които те да събират свръхприходи от производителите на електроенергия.

Основен приоритет на Регламента е въвеждането на механизми, които да гарантират, че събраните средства ще достигат до домакинствата и гражданите.

Отказът на членовете на Комисията по енергетика в Народното събрание миналата седмица да вземат категорично отношение, както и сигналите, които служебното правителство дава, създават предпоставки за заобикаляне на Регламента, а домакинствата ще бъдат оставени да се борят с енергийната криза и достигащата вече 40 на сто инфлация на потребителската кошница, заявиха участниците в пресконференцията.

Помощта от 1000 лева може да бъде прецизирана според броя на членовете на домакинството или да се определя към размера на обитаваното жилище, казаха участниците в събитието.

Парите трябва да се дават в брой и всеки да решава за какво да ги храчи, заявиха те.

Богомил Николов каза, че сега хората обмислят как да сменят източника на отопление. Има голямо търсене на климатици и да си инсталираш климатик става „истински празник“, каза той. Само че сградите не са проектирани за смяна на вида отопление, мрежата може да не издържи, да се стигне до аварии и изключване на захранването.

 

Това може да ощети домакинствата, защото хората храчат много пари за климатици, каза Богомил Николов.

Тази несигурност трябва да бъде преодоляна с ясен ангажимент от страна на властта за цената на енергията и хората да не се чудат какво да изберат за отопление. Ясно е, че пари ще има, но въпросът е как те да бъдат изхарчени справедливо, посочи той.

В спешен порядък да се създаде схема за насърчаване на ползването на енергия от соларни източници.

Процедурата обаче е в ръцете на мрежовите оператори и те могат така да ги разпишат, че да обезсърчат всеки желаещ да инвестира във ВЕИ мощности, каза още Богомил Николов.

- реклама -