БСП предлага предсрочните избори да са на 26 март, а ГЕРБ – на 2 април

БСП предлага предсрочните парламентарни избори да се проведат на 26 март, а ГЕРБ – на 2 април.

Час по-скоро трябва да се отива на избори

Трябва да се сложи край на тази агония. И надявам се страната да влезе в нормална политическа стабилност. Това заяви пред журналисти депутатът от БСП Жельо Бойчев.

„26 март ми се струва първата възможна дата на база на сроковете в Конституцията и на база на изискванията на Изборния кодекс за подготовка на изборите”, допълни той.

От своя страна зам.-председателят на НС от ГЕРБ Димитър Главчев заяви, че в стил на ГЕРБ ще каже, че за тях няма значение датата за изборите. За нас датата 2 април е по-добра дата, посочи още Главчев.

Димитър Главчев коментира, че

най-вероятно датата за изборите ще бъде 26 март

Причината – Корнелия Нинова е заявила това отдавна и нямало как президентът Радев да не е отговорил подобаващо. За ГЕРБ 2 април бил по-добрият вариант, тъй като е имало още 1-2 дни време парламентът да приеме точки, предложени за извънредно заседание от депутати в петък.

Главчев посочи, че доколкото знае президентът Румен Радев не е водил разговор за евентуалната дата на изборите с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Запитан дали това, че няма да има консултации на президента с политическите сили ще се отрази по негативен начин, Главчев посочи, че насрочването на избори и Указът за разпускане на НС, формиране на служебно правителство, е в правомощията и задълженията на президента.

От своя страна Жельо Бойчев от БСП коментира относно, че неофициалните твърдения, че няма да има консултации между Радев и партиите преди издаването на указите, че процедурите за консултации с партиите и връчването на мандатите, са били изчерпани в мандата на Росен Плевнелиев. „Няма как Радев да повтаря една конституционна процедура, която по същество вече е извършена. В рамките сме на сроковете по Конституция и в рамките на Изборния кодекс. Там няма големи възможности”, посочи Бойчев.

Той призова да се изчака и да се види служебният кабинет. „Очаквам в него да видя хора, които да гарантират провеждането на изборите. Те да са честни, демократични и спокойни. В рамките на тези 2 месеца да носят отговорност за управлението на страната. БСП не участват в съставянето на служебен кабинет. Това ще се види при обявяването му. България ще има достоен президент, който ще взима решенията си единствено на базата на интересите на страната и на обикновените граждани”, категоричен бе Жельо Бойчев.

Според него, дневният ред на страната е такъв, че

служебният кабинет ще бъде принуден да взима решения по много сектори

Относно предлагането на български еврокомисар, Бойчев изрази мнение, че такива важни кадрови решения трябва да се взимат от правителства, които имат широка парламентарна подкрепа. И на база на съгласуване с по-широк кръг от обществото.

Според ДПС изборите трябва да са възможно най-бързо. Милен Михов от ПФ смята, че трябва да са на 26 март. А за РБ датата за изборите е без значение, но колкото по-скоро са те, толкова по-добре

- реклама -