НАТО

Предизвикателствата пред НАТО на срещата на върха във Вършава

Страните от НАТО ще демонстрират единство и готовност да се защитават взаимно на започващата днес двудневна среща на върха във Варшава.

На срещата на върха трябва да бъдат постигнати резултати в няколко направления.

Трябва да бъдат изпратени четири батальона в Полша и Прибалтика

Силите трябва да бъдат комплектувани от поне 2000 войници. Германия, Великобритания и Съединените щати вече се съгласиха да изпратят три батальона, а Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – ще участват с 600 бойци. Все още не е налице четвърта държава, която да води последния батальон. Канада е най-често споменавана като претендент за тази роля.

 Разширяване дейността на НАТО по мигрантската криза

От февруари алиансът изпрати морски съдове на няколко страни членки да помагат за противопоставяне на престъпните мрежи в Егейско море, които прекарват нелегално мигранти до Европа.

Войната с „Ислямска държава“

Отделни страни членки на НАТО като Турция, Великобритания, Франция и Холандия вземат пряко участие във въздушните удари срещу групировката Ислямска държава. На срещата алиансът трябва да изрази готовността си да отблъсне и  унищожи групировката.

Решение за продължаване на мисията в в Афганистан.

НАТО започна мисията „Решителна подкрепа“ за обучаване и оборудване на афганистанската армия през 2014 г. и сега трябва да потвърди своя ангажимент за поддържане на стабилно присъствие в страната за период от няколко години.  Алиансът в момента има 12 000 военнослужещи в Афганистан.

Присъединяване на още членове

През май Черна гора приключи преговорите за приемане в НАТО и сега очаква ратифициране от парламентите на 28-те сегашни страни-членки.

Грузия и Македония също искат да членуват в алианса.

За срещата на НАТО се очакват 28 делегации от страните членки, 26 делегации на страни-партньори, представители на ЕС, ООН, Световната банка, общо над 2 хиляди души. 2500 журналисти са се акредитирали за форума.

За сигурността ще се грижат полицията, Службата за правителствена охрана, армията, жандармерията и военното контраразузнаване. В небето над Варшава ще патрулират изтребители F-16, МиГ-29, и вертолети.

Организирането на срещата на НАТО ще струва 40 млн. долара на полския бюджет.

 

 

 

- реклама -