снимка: NOVA

Предизборен дебат относно пандемията, зелените сертификати и ръста на цените

В предизборен дебат Кирил Петков от „Продължаваме Промяната”, Драгомир Стойнев от БСП и Мартин Димитров от „Демократична България” коментираха пандемията, зелените сертификати и ръста на цените.

„Вярваме, че зелените сертификати са добра мярка, но трябва да се допълни. Това, което видяхме, е че вече има научни изследвания за допълване към зелените сертификати на такива за наличие на антитела. Ако те се измерят на две стъпки с безплатен тест, това ще разреши два проблема. Всички хора, които имат антитела – да могат да пазаруват, а още по-важно е България да има цяла база данни на реалната картина. Другото нещо за икономиката е това, което направихме с актуализацията на бюджета. Има пари за 60/40 – трябва да се знае, че бизнесът може да разчита на това”, обясни Петков.

„За да бъде една мярка успешна – зависи от момента, в който се прилага. За дадена държава зеленият сертификат е успешен, защото обществото е било информирано и подготвено предварително 2-3 месеца и се знае какво ще се случи. Ако в страна, в която от днес за утре се прилага една мярка и обществото не е информирано, разбира се, че тя няма как да е успешна. Още повече, че тя е успешна в държави, в които 50% от населението е имунизирано. В никакъв случай не предлагаме локдаун. Това е връщане назад. Локдаун означава нашата неспособност като държава да се справим с конкретния казус. За нас е важно да има разяснителна кампания, че ваксинацията е нещо полезно, но това е свободен избор. Свободният избор за БСП означава информиран избор”, посочи Стойнев.

„В никакъв случай не трябва да се стига до локдаун. Това е лошо за всички и би било тежък удар за икономиката. Това, което трябваше да се направи, е една много подробна информационна кампания. Ние го предложихме в актуализацията на бюджета. Забележете – никой не ни подкрепи. Хората трябваше да бъдат информирани за ваксинирането, за въпросите, които задават всеки ден, и да вземат своите решения. Трябваше да има срок, в който те да решат. Когато е от днес за утре нещата не стават. Не може от днес за утре детето ти да не ходи на училище, да ти кажат, че трябва да имаш сертификат. Информационната кампания трябва да бъде направена сега, на хората да бъде обяснявано за какво става въпрос, какви са рисковете и ползите. На следващо място – в никакъв случай не трябва да се повишават данъците, защото това ще поискат много хора сега”, е мнението на Димитров.

Източник: NOVA

- реклама -