Преди празниците: Опасно ли е да си купим месо от Турция?

Преди празниците: Опасно ли е да си купим месо от Турция? Ако си купите месо директно от производител в Турция за празниците и си го пренесете до България за лично ползване, няма как да има държавна гаранция, че то е безопасно. Това каза Бистра Иванова, началник отдел “Контрол на храните и граничен контрол“ в БАБХ пред радио „Фокус“.

Под 20 кг закупено месо като количество в тези случаи не се приема като търговска сделка

и не подлежи на проверка, поясни Иванова.

“В другите случаи контролът на месото с произход от трети страни започва на границата. То обхваща 3 вида проверка и проби от месото – няма пратка на пазара ни, която да не е минала през тази процедура“, поясни Иванова.

“Ако месото е закупено от частни лица от Турция

и си го пренесем в багажника на автомобила за лична консумация,

няма как БАБХ да гарантирам за качеството му. Когато такова месо отиде обаче в търговска мрежа, вместо на масата вкъщи, ако колегите го открият в магазина без нужната документация, го насочват за унищожаване. Така се прекъсва незаконната търговия. Месото трябва да носи печат – гаранция, че при месодобива е извършен преглед в присъствието на ветеринарен контрол. Този печат е здравна гаранция“, обясниха от БАБХ.

На мястото на излагане за търговия трябва да е посочена страна на произход на месото.

Ако месото е било размразено и се предлага като охладено, трябва да е изрично написана датата на размразяването му, добави Иванова.

“От 8 април до момента са иззети 17 проби яйца, на които е извършен лабораторен анализ. От тях няма нито една партида с отклонения, така че те са напълно безопасни“, каза Иванова.

Върху кората или самите яйца се поставя печат с код –

първо цифра, която значи какъв вид отглеждане е приложено. 0 означава биологично, 1 – свободно, 2-подово отглеждане, 3-клетъчно, каза още Иванова. Следват 2 латински букви за страната на произход. Има 5-цифрен код, който указва областта на произход и регистрационния номер на производителя.

Инспекторите на БАБХ проверяват всички магазини,

складове и магазини за обществено хранене в засилен порядък заради предстоящите празници. Това са традиционни проверки по повод Великден. Сега акцентът е върху присъстващите на трапезата храни – боите за яйца, яйцата, козунаците и агнешкото.

Получени са сигнали за продажба на козунаци без етикет, понякога и онлайн.

БАБХ поддържа регистър за всички търговци от разстояние – всеки може да направи справка,преди да си купи продукт онлайн, дали платформата е регистрирана и съответно контролирана. Списъкът е на сайта на Агенцията, предупреди Иванова.

0700 122 99 е националният горещ телефон на Българска агенция по безопасност на храните. Там се подават сигнали за нередности от цялата страна.

- реклама -