Преди първия мандат, ПП и ДБ вече преговарят за кабинет на малцинството (Видео)

Преди първия мандат, ПП и ДБ вече преговарят за кабинет на малцинството. Петков: Ако вторият мандат дойде при нас, с ДБ ще работим за правителство на малцинството

„България стои в политически вакуум. Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, да работим за правителство на малцинството“, заяви на съвместен брифинг с „Демократична България“ съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирин Петков.

Два месеца след изборите единственото, което ГЕРБ направи е, че избра Вежди Рашидов и изкара хората на улицата заради хартиената бюлетина, обясни Кирил Петков.

ГЕРБ нито има визия, нито план.

България стои в политически вакуум. Не може да продължава така – народът очаква план, визия, правителство, категоричен бе съпредсетелят на ПП.

Имаме готовност при втория мандат да работим за формиране на правителство на малцинството с ясно визия и план. Като трябва да има и определени гаранции, че парламентът е с особен да работи в такъв формат на малцинство, обясни Петков.

В последните 30 г. България страда

от 3 големи недъг, заяви Асен Василев. Първият е, че голяма част от бизнеса зависи от държавата. Второ, бе България е с най-голямото неравенство в ЕС, което е стигнало до размери, които ни поставят между Кот д’Воар и Малайзия. Това е една от основните причини българите да напускат и да има отказ от участие в обществените процеси. Третото е липсата на справедливост, обясни Василев.

Двете големи задачи, с които България ще стане истинска част от Европа, са влизането в Шенген и Еврозоната, обясни той.

Като национални цели той изброи

още борбата с неравенствата в доходите, освобождаване на бизнеса от държавния рекет, както и възстановяването на справедливостта.

Тези задачи са изпълними при работещ парламент, обясни Василев.

Позитивен сценарий е възможен, смята Христо Иванов. Ако не реализираме всички тези задачи в следващия 12-месечен период, не знаем кога ще е следващия прозорец да се тласне страната в тази посока на развитие.

Да има не просто правителство на регреса, а и на реформите. Започваме разговори, за да се намери реална формула на надеждата да се придвижи страната напред. Съзнаваме, че то може да се окаже невъзможно, но няма причината да е в ПП и ДБ, обясни Иванов.

Наясно сме, че правителство на малцинството

в този парламент е най-лошата опция, допълни съпредседателят на ДБ.

Започват процес на уеднаквяване на позиции. Ще се фокусираме върху законодателни промени, които могат да се изведат пред скоби, обясни Иванов.

Няма да се договаряме, а ще бъде вкаран пакет закони, които да бъдат одобрени преди втория мандат, каза Петков и изброи приоритетите:

Оттегляне на промените в Изборния кодекс.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено