Турция

Преди изборите в Турция: 5 милиона на митинг на Индже, Ердоган се надява на съкрушителна победа

Кандидатът за президентския пост в Турция от основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП) Мухарем Индже излезе на трибуната пред митинг, на който в Истанбул се бяха стекли пет милиона души, съобщи в. „Джумхюриет“.

Митингът се проведе в истанбулския район Малтепе. „На митингите в Измир и Анкара бяхте много, но в Истанбул се събрахте пет милиона души“, каза Индже.

В речта си опозиционният кандидат обеща на привържениците си, че ако победи на утрешните избори, Турция ще стане друга страна.

„Утре ще настъпи краят на дискриминацията, утре настъпва края на безсмисленото пилеене на държавни средства. През последните пет дни ние проведохме 107 митинга и ви благодаря за вашата подкрепа“, каза Индже на множеството.

Редица митинги провежда и действащият президент Реджеп Тайип Ердоган. През деня програмата му включваше пет обръщения към неговите привърженици в различни райони на Истанбул.

Обръщам се към Вас, мои граждани. Имаме Републиканската коалиция, която бе формирана заедно с Партията на националистическото действие. Готови ли сме да осигурим победа за нашето правителство? Готови ли сме да формираме силна група в парламента? Надяваме се на съкрушителна победа на Републиканската коалиция на утрешните парламентарни избори, заяви Ердоган.

Той призова поддръжниците си да „се обадят по телефона на роднините си и приятелите си, за да обяснят значимостта на предстоящите избори“.

Голямо внимание съперниците за президентския пост обръщат на Града на Босфора, защото в Истанбул живее една пета от населението на Турция. Освен това се очаква утре и Индже, и Ердоган да гласуват именно в Истанбул.

Тази година за първи път избирателите ще гласуват едновременно за партията и за алианса, в който тя влиза.

Гласовете, събрани от коалициите, ще бъдат преброявани чрез отчитане на гласовете, получени от всяка партия поотделно. В парламента ще може да влезе политическа партия, която няма да събере необходимия брой гласове самостоятелно, но ще го направи в състава на коалиция, отбелязва ТАСС.

 

- реклама -