Черен петък пазаруване онлайн

Преди Черния петък: Няколко правила за безопасно пазаруване в мрежата

Треската на пазаруването, известна като Черен петък, наближава и експертите съветват хората да се държат разумно в деня на големите намаления. В него традиционно може да се намерят изгодни сделки – както онлайн, така и в магазините, но често предложенията, а и самите търговци, не са такива, каквито изглеждат. Капаните за наивни потребители са под път и над път.

Как са си напишем „домашното“, за да бъде пазаруването приятно и най-вече безопасно? Вижте нашите съвети:

Проверете добре търговеца, преди да пазарувате онлайн,

особено ако никога не сте пазарували от него и не ви е препоръчан от доволен близък или приятел. Според разпоредбите в ЕС всички фирми са задължени да дадат на сайта си пълни данни за контакт, включително пощенски адрес. А вие от своя страна бихте могли да проверите този адрес чрез търсене в интернет – например в Google maps. Ако искате да си купите маркови маратонки или дрехи, проверете дали поръчвате от сайта на фирмата производител или дистрибутор на съответната марка. В противен случай няма как да се очаква добро качество на желания продукт.

Ако пазарувате от сайтове, базирани извън ЕС, то възможността за защита е ограничена. Важно е да се знае, че интернет страниците, в чиито адрес има абревиатура, валидна за дадена държава, не означава, че това са фирми, действително регистрирани там. Например не всеки сайт, който завършва на co.uk задължително е на английска фирма.

Друг основен белег на фалшивите сайтове, които събират средствата ни, е наскоро регистрираната интернет страница. За историята на всеки сайт лесно може да бъде направена проверка от всеки чрез откритите източници на Интернет. Пример за такъв източник, в който може да проверите от кога съществува даден сайт е www.centralops.net.

Освен за скоро регистрираните сайтове, предлагащи големи отстъпки, потребителите на онлайн търговията трябва да внимават и за сайтове, които продават фалшификати (т.нар. реплики) на световно известни защитени търговски марки на облекла, устройства, екипировка за зимните и други спортове и т.н.

Внимавайте да не попаднете на “кухи” сайтове,

които представляват една “гола” интернет страница /липсва реален търговец, склад, дейност/, която е рекламирана на много места, имат доста къс живот – за около месец, два. През този период за този вид страници киберпрестъпниците създават широка рекламна кампания – чрез банери в други сайтове и реклами в социални медии. Във фейк сайта обикновено за високите отстъпки често има поле с пояснение, че ниските цени се дължат на дългия период на доставка – над 40-50 дни. С това пояснение киберпрестъпниците въвеждат в заблуждение и успокояват жертвите си. По този начин, след като  “кухата” страница събере финансовите средства от извършените към нея “покупки” и рекламната й кампания приключи, страницата бива изтрита и повече не може да бъде намерена.  Седмици след това пазарувалите в нея започват да очакват получаването на “закупените” стоки и когато те не бъдат доставени разбират, че са станали жертва.

Пазете се от фишинг атаки –

не отваряйте спам за изгодни оферти, маскиран като съобщения от големи онлайн търговци или банки. Преди да кликнете на подобна връзка, помислете дали изобщо имате акаунт в съответния сайт. В много от случаите такива линкове ви отвеждат до огледални образци на интернет магазини или банки, които крадат вашите кодове за достъп или номера на кредитни карти. Или, ако сте кликнали и пред вас се е отворил сайтът, погледнете в полето за адрес дали това е истинският адрес на търговеца, или някаква друга комбинация от букви и цифри.

Бъдете бдителни, когато поръчвате от телефона

Над половината от българите предпочитат да влизат в интернет през смартфоните си. Когато използвате мобилни устройства, за да поръчате стока или услуга, бъдете особено внимателни. Причината е, че на по-малкия екран на телефона е възможно цените или условията за покупката да не се виждат достатъчно ясно и така да се окаже, че стоката всъщност не е толкова изгодна, колкото очаква човек. Препоръчително е да не се отварят и връзки или прикачени файлове, получени в електронни писма, чиито податели не са ви познати или са неочаквани. Причината е, че там могат да съдържат вируси или фишинг атаки, които да увредят и телефона, и всички лични данни, които се съдържат в него.

Плащайте сигурно

Наличието на буквата S в началото на адреса на сайта – “https”, е знак за сигурна връзка. Не плащайте и не отваряйте интернет банкирането си през обществено достъпни WIFI връзки – в хотела или в парка. Плащането с кредитна карта или през системи като Paypal дава допълнителна защита в случай на проблем. Строго се препоръчва да не се пращат пари по банката или като паричен превод, защото тези суми няма как да се проследят.

Подгответе списък със желаните продукти

Подгответе предварително списък със желани продукти, които искате за закупите.  Ако те са част от офертите на съответния търговец в деня на Голямото пазаруване, ще можете да ги закупите по-лесно и бързо.

Направете си регистрации в онлайн магазините, в които смятате да пазарувате, няколко дни предварително, и се уверете, че цялата нужна информация в акаунта ви е попълнена коректно. Въведете всички задължителни данни, проверете адреса за доставка.

Внимавайте с туристическите оферти

Едни от най-често срещаните измами в българското интернет пространство са с оферти за евтини почивки, хотелски нощувки и самолетни билети, на които може да попаднете даже и в установените сайтове за „колективно пазаруване“. Често те се оказват „кухи“ или хотелът не е такъв, както е представен на снимките. Преди да направите покупка, проверете условията, както и дали изобщо има лицензиран туроператор, който стои зад сделката. Потърсете в големи сайтове като Booking и Trivago повече информация за хотела и неговите цени в съответния период.

Бъдете разумни

Не забравяйте едно от основните правила на интернет: ако едно предложение изглежда прекалено изгодно, вероятно става дума за измама. Чисто нов iPhone за една трета от цената в магазина? Няма такова нещо. Марков часовник за част от нормалната му цена? Сравнете цените. Особено при часовниците не се подлъгвайте по оферти за китайски реплики или брандове, намалени с по 80 – 90%. В повечето случаи става дума за некачествена продукция с евтини компоненти и гръмко звучащи имена.

Затова доверете се на добре известни онлайн търговци!

 

 

 

- реклама -