подготовка, избори, гласуване, СИК, машини
сн. БГНЕС

Преди балотажа: Трескава подготовка за вота в цялата страна

Ден преди балотажа на президентските избори секционните избирателни комисии тече трескава подготовка по приемането на изборните книжа и машините за гласуване, както и по оборудването
на помещенията, където ще се извършва вотът.

Машините за гласуване вече се разпределят и по секционните избирателни комисии в област Благоевград.

Техническите лица вече инсталираха първите 3 машини в 53, 54 и 55 секция в град Благоевград.

Транспортирането и логистиката към този час върви нормално, каза за БНТ говорителят на РИК – Благоевград Радослав Митрев.

Рано сутринта 261 машини за гласуване бяха разпределени към 307 секции в Сливенско.

В сливенското село Чинтулово около 10 ч. бяха инсталирани две машини за гласуване, съобщава bTV. Проблемът тук е, че за 970 избиратели има само една секция. В една малка стая, в която освен 15 души комисия и застъпници, ще влизат и гласуващите. От комисията разказват, че в изборния ден стават опашки и се налага допълнителна полицейска охрана.

От община Сливен отказали разкриването на нова секция и утре от комисията ще разчитат на повече полиция и на техника, който отговаря за машините и миналата седмица спасил изборите на финала.

В 53 секции в Сливенско вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

По време на подготовката не мина и без гафове. В община Велико Търново започна раздаването на изборните книжа и машините за гласуване. Едно от устройствата се оказа сменено с машина, която трябва да е на 245 километра, съобщава БНР.

145 са изборните секции в община Велико Търново. В 111 от тях ще се гласува с общо 132 машини. Тази сутрин в града е доставена машина, предназначена за Бургаския избирателен район, посочи секретарят на община Велико Търново Мина Илиева:

„В Несебър е дошла при нас, в четвърта секция, а нашата е отишла в Несебър. Няма да има проблем. До края на деня ще разменят машините“.

Машините за гласуване ще бъдат доставени в 173 секции в Кюстендилска област, като в 14 от тях устройствата ще са по две, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Тодорка Илиева.

Заедно с изборните книжа екипи на полицията и на общините ще закарат до секциите и машините, след което помещенията ще бъдат запечатани.

Няма фиксиран час докога това трябва да бъде извършено, но от РИК се надяват да стане до края на деня. В някои от секционните комисии е направена смяна на членове по различни причини.

Закрити са секциите в двете болници – и в Кюстендил, и в Дупница. Няма да има избирателна секция и в Covid отделенията на здравните заведения в региона неподадени достатъчен брой заявления.

Машините за втория тур на президентските избори се очаква да бъдат транспортирани днес във Варна и региона. Това съобщи Велин Жеков, председател на Районната избирателна комисия.

Той обясни, че според процедурата разписана от ЦИК, машините ще бъдат ротирани от една област в друга.

405 000 са хартиените бюлетини, предназначени за 402 500 избиратели в Трети варненски многомандатен район.

- реклама -