Преброиха паметниците на културата в София

Столичната община преброи паметниците на културата на територията на София. Те са 1720, стана ясно от думите на главния архитект на София Здравко Здравков. Той съобщи данните при представянето на разработка за актуализация на недвижимите културни ценности.

В тази бройка влизат и единични, и групови паметници на културата. А също и част от списъка на ЮНЕСКО – Боянската църква, съобщи Здравков, цитиран от „Монитор“.

Основният проблем при сградите паметници на културата е, че голяма част от тяхното производство по деклариране е извършено в 70-те, 80-те години на миналия век. Сега много от тях са в декларационен режим. Здравков обясни, че не са завършени процедурите по обследването и доказване на значимостта им със съответните допустими намеси.

Тези намеси трябва да бъдат определени с режимите на защита, категоричен бе главният архитект.
В тази връзка НАГ започва изготвянето на такива режими в уличните ансамбли в участъка между бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „Граф Игнатиев“ (улиците „Преспа“, „6-ти септември“, „Хан Аспарух“, „Неофит Рилски“ и „Струмица“). В участъка има 14 сгради паметници на културата, четири от тях са декларирани като паметници на културата, но с необходимост да бъдат допроучени. В района обаче има седем сгради със свален статут и девет, които са били обект на проучване и за тях още не е приключила процедурата. Това според Здравков е стряскащо, защото  застрашава тяхното запазване.

ЗАДАЧА

Задачата на НАГ по разработката е да се създадат режими, които да докажат ценността на сградите там. И да се даде „рецепта“ за изчистването на средата. По думите на главния архитект през годините е имало различни намеси, които са обезличили сградите. Саниране, неправилно изградени огради, множество климатици, загрозяващи фасадите, външни кабели.

Независимо дали една сграда притежава статут на недвижима културна ценност или попада в обхвата на груповия паметник, нашата цел е да определим допустимите намеси, подчерта той.
Здравков съобщи, че в разработката се предлага да се предостави статут, с който да се гарантира опазването на сграда на ул. „Хан Крум“ 30, както и на сгради на ул. „Граф Игнатиев“ 46, ул. „Цар Шишман“ 45, ул. „Хан Крум“ 20. Сградата на „Хан Крум“ 30, която е ползвана преди от „Софийска вода“, е била обект на сериозен инвеститорски интерес. „Тя попада между два калкана и имаше поредица инвестиционни предложения за изграждане на нова сграда между тези два калкана. Нашето желание е да защитим тази сграда и тя да не бъде премахната. Множеството проекти, които виждах през последните пет години, не предвиждат нейното запазване“, обясни главният архитект.

- реклама -