Астра Зенека, ваксина, втора доза, ефективност

Преболедувалите COVID под 55 г. в Испания получават само една доза ваксина

В Испания хората под 55-годишна възраст, които вече са преболедували COVID-19, ще получат само една доза от ваксината шест месеца след инфекцията.

Това гласи четвъртата актуализация на ваксинационната стратегия срещу коронавирус на Министерството на здравеопазването.

Целта е по този начин пациентите да бъдат максимално защитени и в същото време да се подсигурят достатъчно ваксини за всички желаещи, предава БНР.

Съгласно плана за ваксинация при лица над 55 години, които са се заразили около поставянето на първата доза от ваксината, ще се изчака пълното им оздравяване, независимо колко време ще им отнеме и едва след това ще се постави втората доза.

В актуализираният документ изрично се посочва, че ваксините на AstraZeneca, ще се прилагат на хора между 45 и 55 години, а с тези на Pfizer-BioNTech и Moderna от тук нататък ще се ваксинират лица от 56 до 79 години, тъй като по-възрастните вече са ваксинирани.

До сега първа ваксина е поставена на над 2 200 000 души, а двете дози на близо 1 250 000. Броят на заразените продължава да намалява, както и честота , която вече е 206 случая на 100 000 жители.

Междувременно премиерът Педро Санчес подкрепи създаването на „сертификат за ваксинация “ на европейско ниво, който ще позволи „да се възстанови нормалността и туризмът, без да се увеличава здравният риск”. Според него вече има споразумение „на техническо ниво относно общата минимална информация, която трябва да съдържа сертификата” в рамките на Европейския съюз, а до тогава ще се запазят ограниченията за несъществени пътувания между отделните държави.

- реклама -