Празнуваме Денят на детето (Къде и как?)

Празнуваме Деня на детето. На 1 юни всяка година празнуваме Деня на детето. Тази година е организирана богата програма за малки и големи на различни места в страната, предаде БГНЕС.

По традиция най-много са събитията,

които предлага столицата. В Парк-театър „Борисова градина“, от 11 ч. 6 училища ще празнуват, като ще бъдат изсвирени и техните нови химни в празничен концерт.

Детски празник ще има и на английската поляна в Южния парк от 10 ч. В чест на най-хубавия детски празник Националният политехнически музей приканва децата да влязат в ролята на изследователи.

Децата и техните придружители

ще имат възможност да видят не само различни видове техника, но и да „изследват“ отблизо прародителите на днешните „умни“ технологии.

По-възрастните ще могат да покажат, а и да разкажат на малчуганите, как са слушали музика преди ерата на YouTube и Spotify и дали им е било скучно,

когато не е имало кабелна телевизия и интернет.

Родителите ще могат да си припомнят най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век и да споделят кои са били техните най-любими марки. И малки, и големи, ще имат шанс да демонстрират геймърските си уменията

на едни от първите компютърни игри.

Държавната агенция за закрила на детето организира празник за децата по повод 1 юни – Международен ден на детето под надслов „Нека всеки ден да е ден на детето“. Начало на събитията е дефиле на ученици от столични училища, начело с мажоретен състав и духов оркестър. Дефилето ще започне от „Ларгото“ в 11.00 часа.

Детският център на Столична библиотека,

най – големият в България, разполагащ с 67 хил. тома книги и 16 хил. читатели деца, всеки ден предлага на децата на София различни атрактивни занимания, дигитални и арт работилници, интересни конкурси и състезания, VR пътешествия, срещи на живо с писатели и известни личности. За децата са винаги отворени и достъпни: модерна VR стая, различни комфортни пространства за четене, учебни занимания,

забавни и дигитални игри, цифрови умения.

В деня на „най-важните хора на света“ – 1 юни Столична библиотека подарява на децата празник под наслов „Чети, играй и твори на площад Славейков“ и предлага за всяко дете по нещо занимателно и любопитно.

Продължава и пролетният базар на книгата, където много автори ще представят своите детски творби.

Във връзка с 1 юни Международния ден

на детето във военни формирования в различни гарнизони на страната ще се проведе Ден на отворени врати.

На 1 юни БДЖ ще предостави възможност за всички желаещи деца да се повозят на атракционна мотриса, която е част от музейното наследство на железопътния превозвач. Мотриса 19.001 се използва за наемане от клиенти за частни пътувания, за заснемане на филмови продукции и клипове, като за първи път се предоставя възможност за свободно пътуване на желаещите да се повозят с нея.

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов

ще бъде домакин на УНИЦЕФ за

представянето на международното проучване на изследователския център на организацията „Иноченти” на тема „Места и пространства: Околната среда и благосъстоянието на децата“.

Ден на отворените врати по случай Международния ден на детето ще се проведе във факултет „ПБЗН“ при Академията на МВР. Начален час – 9.30 часа, факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ – ул. „Пиротска“ 171, и парк „Св. Троица“. Организатори на събитието са факултет „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Академията на МВР и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, със съдействието на район „Илинден“ – Столична община.

По време на празника посетителите

ще могат да проследят различни демонстрации на пожарна и спасителна техника, както и атрактивно състезание между пожарникари.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено