Честваме 24 май – Ден на българската азбука, просвета и култура (Празнична програма)

На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

На този ден се отдава почит на

Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската писменост. В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с тържества. Тържествената церемония пред паметника на светите братя пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

ще започне по традиция в 11.00 часа,

водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева.

„Тропар на Св. Св Кирил и Методий“ и Химн на Светите братя Кирил и Методий ще прозвучат в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров.

Тържествено слово за празника ще

произнесе доц. д-р Георги Бърдаров – писател, географ, университетски преподавател, ръководител на катедра „Социално-икономическа география“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

Стихотворението „Аз съм българче“ ще изпълнят Симона Иванова и Константин Маринов –

ученици от 1-ви клас на 44. СУ „Неофит Бозвели“.

Достъп на граждани до зоната за сигурност пред Националната библиотека ще бъде осигуряван от 9.30 часа през два пункта за проверка – на ул. „Шипка“ (срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“) и  на бул. „Васил Левски“ (срещу Националната художествена академия). Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от

Закона за Националната служба за охрана.

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани.

Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

От 10.30 ч. до 13.00 ч. се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ обявява на 24 май Ден на отворените врати. „Идеалът като действителност“ е документална изложба по случай 200 години от рождението на Найден Геров. Посетителите ще могат да я видят в централното фоайе на Националната библиотека до 14.30 часа. Изложбата се състои от документи и печатни

издания за живота и дейността на Найден Геров.

Разказът започва с животопис, където накратко са отбелязани по-важни дати и събития от живота на видния възрожденец.

Отделено е място на семейството и родното му място, показани са моменти от учителската, книжовната, благотворителната дейност на Найден Геров.

В две от таблата са показани документи за част от работата му като вицеконсул в Пловдив и губернатор в Свищов. Показан е и преписът на Найден Геров на „История славянобългарска“.

„Образите на светите братя Кирил и Методий в

графичните колекции на Националната библиотека“ е второта изложба, която Националната библиотека представя в „Западно фоайе“.

В празничния ден посетителите ще могат да видят 10 оригинални литографии, гравюри и щампи с образите на първоучителите Кирил и Методий от 1850 г. до началото на ХХ век, част от колекциите на Библиотеката.

На 24 май Столичната община кани столичани

и гостите на града да посетят с ВХОД СВОБОДЕН

Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия-музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”,

Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. „Бански“ №1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“,

Археологически парк „Западна порта на Сердика“,

Гробница на княз Александър I, Експозиция за национално помирение, Триъгълната кула на Сердика. С безплатен вход ще работят Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

На 24 май книгите и писмеността завладяват площад „Славейков“ с фестивала „Да поЧетем“, който ще представи многото и различни начини да се докоснем до българската книжовност с целодневна програма от културни прояви.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община и включва обиколки из литературни забележителности, разкази за българските класици, както и разнообразни съвременни прочити на българското творчество,

които ще се развихрят на сцената от сутринта до вечерта.

Ще има четения и срещи с любими автори, литературен базар, много аудио истории, детска литературна работилница, импро театър и хип-хоп концерт по текстове от български стихотворения.

Програмата на сцената на „Да поЧетем“ започва в 11.00 ч. с четене и литературна работилница за деца. Заедно с Катя Антонова,

героите на „Феята от захарницата“ и любимата Силвия Петкова малчуганите ще се впуснат в творческо приключение, ще четат, слушат и създават истории. Популярният автор от „Бохемска София“ Виктор Топалов ще

отведе желаещите да научат повече за българските класици,

творили около площада, на обиколка из „Кварталът на писателите“, а следобед ще се проведе първият куиз на открито на тема българска литература. Привечер забавлението продължи със смехотерапия от Цветелина Цветкова,

а актьорите от импро театър „Както ви харесва“ ще включат публиката в импровизационното предизвикателство „Ти четеш, ние играем“.

Празникът ще завърши с уникално изпълнение на

любимия съвременен хип хоп поет Жлъч, който ще рапира българска поезия.

Площадът ще осъмне с нова фестивална визия с основен лайтмотив, вдъхновен от българската кирилица, удобни места за четене, бар зона и мини базар за книги и оригинални литературни сувенири.

Посетители и минувачи ще се потопят в атмосферата на празника с аудио откъси от Иван Вазов,

Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски и други любими творци от библиотеката на Storytel.

През целия ден ще може да се закупи „книга-изненада“ от голямата отворена книга-инсталация на издателство Orange, която ще приветства минувачите редом до пейката на Славейкови.

Изложбата „Истории от глаголически времена“ може да бъде разгледана в празничния ден в Галерия на открито на Столичната община в градина „Кристал“.

Посветена е на 1160-годишнината от създаването на глаголическата азбука от св. Константин-Кирил Философ, която се отбелязва през 2023 година.

Експозицията е подготвена от екип, ръководен от доц. д-р Явор Милтенов от Института за български език на Българската академия на науките.

Често чуваме, че единствено кирилицата е българската азбука,

с която сме допринесли за развитието на литературата, езика и културата на редица съвременни държави и за културното многообразие в Европа. Но това не е така, защото България става дом

и за глаголицата, донесена от Кирило-Методиевите ученици.

По-старата писменост се е употребявала активно в земите, които са били част от Първото българско царство, следи от нейното използване откриваме и по време на византийското владичество, а дори и до края на XIV в. Рядко в публичното пространство се споменава, че именно на глаголица са били извършени много от първите преводи в България и именно тя е служела за преписване на книги, а и в ежедневния живот, столетия наред.

Столетия наред високият ѝ авторитет е бил несъмнен.

Целта на изложбата е да се покажат слабо познати аспекти на глаголическата писмена традиция и ролята на България за съхраняването и препредаването ѝ.

Експонирани са изображения на глаголически ръкописи и епиграфски паметници, много от които не са били показвани пред широката общественост, а и пред научна аудитория. Снимковият материал илюстрира непознати страни от работата и на книжовниците, и

на обикновени хора, владеещи писменото изразяване.

Друг важен акцент в концепцията на изложбата е документирането на едновременното използване на глаголица и кирилица, което свидетелства за присъствието в образованието и на двете писмени системи.

На 24 май в театър „Българска армия” фондация „Академия Аскеер” ще връчи за 32-ри път Награди „Аскеер“ за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.

Церемонията се реализира с подкрепата на Столичната община.

Наградите „Аскеер” са единствени по рода си театрални награди в България, при които отличията се дават от артисти за артисти и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

Единадесетте спектаклови категории на „Аскеер 2023”

включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2022 г. до 31 март 2023 г.

Комисията по номинации в категория „Съвременна българска драматургия“ е в състав: председател – проф. Камелия Николова, членове – Анита Ангелова, проф. Владимир Атанасов, Меглена Караламбова и проф. Ромео Попилиев.

Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките отново кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“.

В София кампанията ще се проведе от 10.00 ч. до

14.00 ч. на 24 май срещу Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – пред Княжеската градина.

Събитието на открито се осъществява с подкрепата на Столичната община.

За девета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.

Диктовките са достъпни от страницата на Института за български език.

- реклама -