Family toasting with wine in a christmas dinner at home in the living room. Happy family celebrating christmas together at home.

Празниците след COVID: 9 съвета след пандемията

В началото на празничния сезон през 2022 г.

в по-голямата си част ни предстои сравнително „нормален“ празничен сезон. Въпреки че мнозина все още получават COVID, с появата на ваксините и пероралните лечения, отново вечеряме навън, ходим на спортни събития, пътуваме до работа и училище и, да – планираме предстоящите си празнични семейни пътувания и събирания.

Макар че все още съществуват страхове от нови щамове и нови пандемии, които пораждат чувства, подобни на посттравматично стресово разстройство, засега мнозина

вече са възстановили чувството си за нормалност.

В много отношения опитът от пандемията, заедно с други национални и глобални проблеми, са повлияли на начина, по който можем да преживеем сезона.

От психиатрична гледна точка нека се възползваме от всичко, което сме научили през тези последни години, за да помогнем този сезон да бъде светъл и отразяващ.

9 съвета за по-добро прекарване на празниците през тази година вижте

1. Организирайте заедно

Когато пандемията ни накара да си останем вкъщи заради липса работа, училище и отворени обществени места, си мислехме, че това е като снежен ден, но скоро разбрахме, че далеч не е така!

Много семейства използваха взаимопомощта, за да свършат всички необходими неща. За този празничен сезон нека приложим наученото от пандемията и да си сътрудничим.

Идеите могат да варират от възлагане на задачи до споделяне на отговорности, като например готвене, украса и пазаруване – всичко това ще породи чувства на принос и близост.

2. Не забравяйте грижата за себе си

Много от нас са научили стойността на грижата за себе си, като например физически упражнения, диета, медитация, йога.

Това са дейности, които семействата могат да извършват заедно по време на празниците.

Планирайте време за излизане навън заедно, защото това укрепва здравето и чувството за благополучие. Това ще помогне да се внесе празнично настроение също.

3. Ценете прекарването на време със семейството и приятелите

По време на пандемията самотата рязко нарасна. Никога отдалечаването от приятели и близки е било толкова често срещано и притеснително. Не приемайте близките си социални взаимоотношения за даденост!

Планирайте да се виждате с тях, което се оказа трайна положителна трансформация в резултат на пандемията. Бъдете креативни и използвайте всички възможни средства, за да поддържате социални връзки. Не забравяйте, че ние, хората, сме стадни животни. Имаме нужда един от друг.

4. Не забравяйте, че сега сте по-устойчиви

По време на пандемията усвоихме голям набор от умения. При положение че толкова много неща ни бяха отнети по време на пандемията, ние се научихме да бъдем по-устойчиви. Намерихме начини да приемаме загубата, дори трагичната загуба на любими хора.

Често приемахме за даденост скъпоценното си време с приятели и роднини и срещите в групи. През този сезон си спомнете за многото загуби, които претърпяхме по време на пандемията, и наваксайте изгубеното време. Нека не забравяме това по време на празниците.

5. Провеждайте разговори за пандемията

Един от начините да се съсредоточим върху нещата, които сме приемали за даденост, загубите и социално-емоционалното въздействие на пандемията, е да проведем разговори за преживяванията си в разгара на пандемията.

По време на празниците разговаряйте с децата си, партньора си, роднини и приятели за това какво е било загубено, как сте се справили, какво сте научили за себе си и колко сте благодарни за новата свобода, на която можете да се наслаждавате. Празниците трябва да са време за размисъл и споделени разкази.

6. Разсъждавайте върху стойността на социално-емоционалното обучение

Никога не се е наблягало толкова много на значението на социално-емоционалното обучение в училище за нашите деца. Преди десет години рядко се чуваха оплаквания за загубено време за придобиване на социални умения, поемане на отговорност за действията си и тяхното въздействие върху другите, както и за рационалното вземане на решения. Тези критични умения вече са задължителни в много, ако не и във всички, наши училища.

7. Разсъждавайте за това как сме се научили да живеем с по-малко

По време на пандемията бяхме принудени да се откажем от някои неща – да излизаме на вечеря, да пазаруваме, да печелим по-малко и да се задоволяваме с по-основни ястия. И сега, предвид сериозния икономически спад, можем да използваме уроците, които сме научили от пандемията.

Но по време на пандемията се научихме да живеем с по-малко, защо да не го направим сега? И освен да живеем в рамките на възможностите си, може би трябва да се замислим как сме прекалявали в миналото.

8. Участвайте в разрешаването на конфликти.

Неизменно пандемията доведе до конфликти. Конфликтите неизменно се развиваха при наличието на голяма част от семейството ни на едно място, включително младите хора, които трябваше да се върнат от колеж.

Как ги разрешавахте? Има ли остатъчни обиди сега? Празниците по принцип са време за загърбване на негативните чувства, но празниците след пандемията могат да бъдат отличен момент за изясняване на нещата.

9. Потопете се в магията на изкуствата

Празниците традиционно внасят изкуства в домовете ни – музика, украса и творчески ястия. Изкуствата са превъзходен начин за всички нас, особено за семействата, да преработим чувствата си и да се разберем по-дълбоко помежду си.

Сега е моментът да включите изкуствата в общите преживявания. Нека по време на празниците да отделим време, за да отпразнуваме това, което сме научили и издържали, и да оценим различията помежду си. Това ще ни помогне да направим тазгодишния празничен сезон още по-светъл.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено