Happy New Year 2022. Beautiful creative holiday web banner or flyer with Golden firework and sparkling number 2022 on night blue sky background.

Празничната заря: 7 правила да оцелеем

На война, като на война. Това гласи девизът на бомбаджиите, които в полунощ на 31 декември гърмят с всевъзможни фойерверки като за последно. Ежегодно от полицията и различни специалисти повтарят колко опасни могат да бъдат бомбичките, но това в България си е неизменна част от празника.

Ако все пак се каните да вдигнете съседите и квартала във въздуха, е хубаво да спазвате няколко важни препоръки. Първо, задължително не давайте на деца да си играят с бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки, още по-малко да ги хвърлят. Второ, не забравяйте, че дори и малка грешка при възпламеняването на пиратки и бомбички могат да предизвикат сериозни изгаряния и травми, като например да откъснат пръст или да извадят нечие око.

Трето, много е важно да не хвърляте бомбички безразборно и във всякакви посоки. Така може да нараните някой в близост или да подпалите нещо. Четвърто, не се правете на майстори и не използвайте самоделни бомбички. Пето, ако хвърлите пиратка и тя не гръмне, оставете я и не я пипайте, зоват от пловдивската полиция.

Шесто, никога не използвайте фойерверки на закрито. Често наблюдавана и особено опасна е практиката да се възпламеняват пиратки, след като се поставят в бутилки или в друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да наранят не само вас, но и случайно преминаващи хора.

Седмо важно правило е да не припарвате до пиротехника, ако сте пияни. И на последно, но не по значение, място – винаги купувайте бомбички само от проверени и лицензирани магазини. Не се залъгвайте от ниски цени и ментета, които се продават свободно по пазари.

- реклама -