летища Гетуик Хитроу анти дрон система

Правят РВД и за дроновете

Правят РВД и за дроновете – България ще въвежда въздушен контрол и за дроновете, така че трафикът с безпилотните летателни апарати да може да се управлява.

Работна група към Министерството на транспорта ще определи нашето U-space въздушно пространство. Това е географска зона за дронове. Всяка държава-членка на системата, ще въведе такова пространство, за да се превърнат в една обща мрежа по подобие на системата на “Ръководство на въздушното движение” (РВД).

Европейската система включва дигитални услуги и процедури, които трябва да осигурят безопасен и ефективен достъп на операторите на дронове.

Първите регламенти влизат в сила в началото на 2023 г.

Благодарение на тях с помощта на дронове ще могат да се извършват различни дейности като картографиране, инфраструктурни инспекции, прецизно земеделие, доставка на стоки, електронна търговия и други. Целта на U-space е да се постигне автоматизирано управление на дроновете, което позволява голям брой операции, много от които едновременни.

Тъй като тези дейности се извършват самостоятелно чрез софтуер и сензори, те предлагат много нови комерсиални приложения. Липсата на автономна и безопасна система обаче все още спъва развитието на тези услуги и появата на нови.

Системата U-space ще позволи летенето на безпилотни самолети в ниското ниво на въздушното пространство. Също така тя ще осигури връзка между пилотираната авиация, ръководителите на въздушното движение и аеронавигационното обслужване. Идеята е да се обменят данни, да се предоставят поддържащи услуги за операторите на дронове, проследяване и управление на капацитета.

- реклама -