мавзолей
сн. By Angela Monika Arnold,Собствена творба

Правят галерия за съвременно изкуство в подземията на мавзолея на Георги Димитров

Столичната община планира да направи галерия за съвременно изкуство в подземието на бившия мавзолей на Георги Димитров. Това обяви заместник-кметът по културата в София Тодор Чобанов.

„Търси се цялостно решение, което да доведе до подобряване на градската среда и в контекста на този конкурс много сериозен проблем се оказа подземното пространство под бившия мавзолей, което никак не е малко като площ“, посочи той.

Останките от подземните нива на мавзолея не съществуват в правния мир

Общината започнала да издирва кой може да има претенции за собственост върху подземията. Изпратени са запитвания до всички институции, но никой не предявил такива. Тогава общината изготвила акт за собственост.

Какво е имало под мавзолея някога?

В подземията е имало огромна хладилна инсталация, която е поддържала необходимата температура и влажност на въздуха в гробницата. Там са били и всички съоръжения за поддържане на тялото на Георги Димитров – балсамираща вана, хирургическа маса, гардероб, в който е имало дрехи, с която обличали мумията.

Доц. д-р Чобанов обясни, че това е най-добрата съдба на този обект с оглед на това, че от едната му страна се намира Националната художествена галерия, а от другата – Софийска градска художествена галерия. „Смятаме, че по този начин по естествен път в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. И това изисква там да се появи и място, което по-сериозно да бъде ангажирано със съвременно изкуство. И с оглед на това стигнахме до извода, че особено подходящо е това подземно място. По този начин ще засилим и туристическия интерес към идеалния център на София“, каза още той и уточни, че на този етап все още не е ясна стойността на проекта.

Решението за новата галерия е внесено за гласуване в общинския съвет, то е  съгласувано и с Министерството на културата. Идеята се приемала много добре от художествената общественост.

- реклама -