Свети Седмочисленици

Православната църква прославя Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Два големи християнски празника днес. На 27 юли православната църква прославя закрилникът на лекарите – Св. Пантелеймон и Деня на Светите Седмочисленици.

Според житието на светеца, Пантелеймон живял в Никомидия през III век. Той учил медицина при знаменития лекар Ефросин. След като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, станал придворен лекар на император Максимиан. Той обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Също днес отбелязваме Деня на Свети Седмочисленици – светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Изгонени от Моравия, Цар Борис ги приел в България и им възложил да просвещават народа.
Проявили монашески подвизи и насаждали вяра и религиозна просвета сред народа през IX век. На 27 юли е и успението на Свети Климент Охридски – ученик на Кирил и Методий, които идва у нас заедно с останалите просветител.Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено