Министерство на правосъдието, Груевски паспорт гражданство

Правосъдното министерство обмисля да отпадне купуването на българско гражданство

Промени на Закона за българското гражданство предвиждат мерки за затягане на контрола по придобиването му, съобщиха от Министерството на правосъдието. Съобщението идва ден преди очакваният доклад на Европейската комисия, в чиято чернова страната ни е упрекната за лекия режим за придобиване на гражданство. 

Затягането на режима ще бъде обсъдено на 30 януари от Съвета за развитие към Министерски съвет. Предстои и обществено обсъждане.

Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Анализ показва, че с продажбата на гражданство не е постигната целта за икономическо развитие, няма разкриване на нови работните места. В някои случаи дори се оказало, че декларираната инвестиция не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини.

Работната група беше сформирана със заповед на министъра на правосъдието в началото на миналата година. А за предприетите мерки за повишаване на контрола и предотвратяване на възможни злоупотреби в процедурите по предоставяне на българско гражданство е уведомен и еврокомисарят на правосъдието, защита на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова.

- реклама -