Данаил Кирилов, процедура, разследване, Тримата големи

Правосъдният министър: Още преди година е предвидена възможност за разследване на „Тримата големи“

Още преди година Съветът за съдебна реформа у нас е записал конкретен текст, който касае възможността за разследване на най-висшите представители на съдебната власт.

В пътната карта са посочени главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Това  обяви правосъдният министър Данаил Кирилов и допълни, че и в Конституцията статутът „Тримата големи“ е равно установен.

Все пак, окончателното решение ще вземе НС, посочи още правосъдният министър и заяви, че не е запознат с позиция на Съвета на Европа, съобщи БТА.

Кирилов участва в кръглата маса по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по групата дела С.З. срещу България и Колеви срещу България, засягаща систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу главния прокурор.


По време на събитието Клеър Ови от Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Комитета на министрите на Съвета на Европа допусна възможността за специален вид решение по отношение на България през декември. То би било факт, ако до 1 октомври не бъдат изпълнени препоръките, дадени в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в Страсбург срещу страната ни.

- реклама -