Надежда Йорданова, министър, правосъдие, главния прокурор

Правосъдният министър: Обмисля се механизъм за временно отстраняване на главния прокурор

Обмисля се създаване на механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор в случай, че срещу него е започнато разследване. Това обяви по време на изслушването си в парламентарната Комисията по конституционни и правни въпроси министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Вече е разработен друг механизъм, който позволява да се търси отговорност на главния прокурор.

„Такъв механизъм е разработен и обхваща разследването му в случаите, когато има данни за нарушения и установени престъпления. Това, което се предвижда е предоставено на ЕК. Ще има специфичен механизъм, при който при престъпление от страна на главния прокурор ще бъде назначаван разследващ магистрат. Механизмът за неговия избор ще бъде аналогичен на разпределянето на случаен принцип на делата и ще бъде автоматизиран. Магистратът трябва да има съответните граници, за това, че главният прокурор няма да се намесва в неговата работа. Предвижда се и механизъм за отстраняването на главния прокурор, докато тече разследването„, каза Йорданова.

Тя обаче беше категорична, че най-добрият начин за търсене на отговорност на главния прокурор е чрез промени в Конституцията.

- реклама -