министър

Правосъдният министър няма да номинира нов главен прокурор, остава това изцяло на ВСС

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да се възползва от правото си да номинира следващ главен прокурор. Това стана ясно от думите му след срещата при президента Румен Радев.

Според закона предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

„В този момент смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от ВСС”, категоричен бе министъра.

Правосъдният министър коментира и подготвяните от него промени в Закона за съдебната власт за тримата големи в съдебната система, според които те ще могат да бъдат временно отстраненявани от длъжност при някое от трите основания, посочени в закона.

Кирилов допълни, че председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор и сега могат да се разследват при престъпление.

Процедурата, която се разработва ще се отнася при проверка на извършени от тях нарушения, които не са престъпления

Данаил Кирилов обясни, че е привързал режима за контрол на тримата големи към този, който е за всеки магистрат. Министърът отбеляза още, че не се предвижда в закона да има особена фигура, която да разследва главният прокурор. Тази функция ще се изпълнява, както досега, от специализираните институции.

Утре на заседание на работната група по промените в закона Кирилов ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи. „Моето предложение следва изцяло пътната карта за прилагане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, следваща препоръките на ЕК„, допълни правосъдният министър.

Той посочи, че би било добре, ако до края на тази парламентарна сесия законопроектът бъде подготвен. С президента е била обсъдена и хипотезата доколко ВСС може да обсъжда извършване на нарушения от някой от тримата големи, за които има данни, че са престъпления.

Данаил Кирилов коментира, че на процедурата за избор на нов главен прокурор не вреди обстоятелството, че разговорите по нея са започнали толкова отрано.

- реклама -