оставка

Правосъдният министър мислела да подава оставка заради уседналостта, но се отказала – ВИДЕО

Министърът на правосъдието Мария Павлова наистина планирала да се оттегли от поста

Това потвърди премиерът Огнян Герджиков в отговор на въпрос дали е запознат със слуховете, че Павлова иска да подаде оставка тъй като от президентството е имало натиск да публикува отново промените за уседналостта, които бяха оттеглени.

„Министър Павлова ми се беше обадила. Напрежението е свалено отдавна. Нещата са в ред, така че вече няма никакъв проблем. Проблем имаше до преди 24 часа. Вече няма никакъв проблем”, заяви министър председателят.

5418928

По-рано днес се появи информация, че самия Герджиков е заплашил държавния глава да подаде оставката на цялото правителство ако не бъде спрян натиска за  уседналостта. Това обаче не бе потвърдено от служебния премиер.

Миналата седмица министерството на правосъдието свали проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с конституцията. Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

Вчера президентът Румен Радев каза в обръщение към нацията, че оставя решението за уседналостта на 44-тото Народно събрание, но намекна, че той подкрепя подобна стъпка.

„В идеите за промени за уседналост някои съзряха нарушаване на граждански права. Най-важното право на българите в чужбина е да могат да се върнат в една независима и суверена държава. Когато говорим за права и задължения нека ги сравняваме с далеч по-строгите ограничения на редица държави от ЕС, които са еталон за демокрация“, посочи Румен Радев.

- реклама -