Данаил Кирилов

Правосъдният министър Данаил Кирилов подаде оставка

Данаил Кирилов подаде оставка като министър на правосъдието след разговор с министър-председателя Бойко Борисов.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението на премиера дали да приеме оставката ще бъде взето след разговори с коалиционните партньори.

Не са посочени мотиви да решението.

Данаил Кирилов пое поста на министър на правосъдието през април 2019 година. Преди това той оглавяваше комисията по правни въпроси в НС. Под негово ръководство Комисията прие и променя редица ключови закони, включително Изборния кодекс, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуален кодекс.

Последно Кирилов предложи промени в Конституцията, които предизвикаха бурен дебат в обществото.

Самият той отрече предложението от ГЕРБ промени в Конституцията на страната да са единствено с цел купуване на политическо време, за да се задържи кабинета по-дълго във властта по време на антиправителствените протести.

Преди месец Бойко Борисов забрани на правосъдния министър да изразява каквито и да е позиции чрез социалната мрежа Фейсбук.

Пред медиите след Националното съвещание на прокурорите и следователите в Бояна, Кирилов каза, че има списък от 250 члена на партията, които го наричат Барни Ръбъл. Към момента на съобщението от правителстватапресслужба за подадената оставка, група във Фейсбук, озаглавена „Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл”, осмиваща министъра на правосъдието, наброява повече от 17 хиляди души.

- реклама -